Hiába állapodott meg Szerbia és Koszovó?

TK

2011. december 3., szombat 21:35

Szerb részről is megerősítették szombat délután, hogy uniós közvetítés mellett megállapodás jött létre Koszovóval a szerb-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről és igazgatásáról. Közben Zubin Potok falu szerb elöljárója is nyilatkozott: „A koszovói szerbek elutasítják a szerbiai-koszovói határátkelőhelyekről európai uniós közvetítéssel létrejött megállapodást”.

Robert Cooper EU-megbízott már péntek éjjel bejelentette a megállapodást, és ezt Edita Tahiri koszovói főtárgyaló is megerősítette. Borko Stefanovic, Szerbia tárgyaló küldöttségének a vezetője azonban akkor még azt mondta: tényleg közeledtek ugyan az álláspontok, de „a pontot még fel kell tenni az i-re”. Hozzátette viszont, hogy a szerb fél szombaton is hajlandó folytatni a tárgyalásokat.

Slavisa Ristic, az észak-koszovói Zubin Potok helység polgármestere azzal indokolta álláspontját, hogy a megállapodás Koszovó önállóságának elismerése.

Szombat délután Stefanovic közölte, hogy most már valóban létrejött a megállapodás. Országa – mondta – hozzájárult az EU által kidolgozott javaslathoz, miután „további engedmények” történtek. Ezeknek a mibenlétét nem fejtette ki, de annyit elmondott: elsősorban arról volt szó, hogy miként biztosítható az észak-koszovói szerbeknek a mozgásszabadság „az ENSZ 1244-es határozatával és a szerb alkotmánnyal összhangban”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1999-ben született 1244-es számú határozata alapozta meg Koszovó nemzetközi igazgatását. A dokumentum nem foglalt állást az addig Szerbiához tartozó tartomány jövőbeli jogállását illetően, de a koszovói lakosság többségét alkotó albánok erre a határozatra is hivatkozva döntöttek 2008-ban az önállóság kikiáltásáról.

Szerbia viszont mindmáig elutasítja Koszovó önállóságát, és ennélfogva a szerb-koszovói határt nem ismeri el államközi határként. A szerb-koszovói határátkelők működtetésére tehát olyan feltételrendszert kellett kimunkálni, amely összeegyeztethető mind Koszovó törekvéseivel – azzal például, hogy saját vámosai teljesíthessenek szolgálatot az átkelőknél –, mind a szerbek szempontjaival, így például azzal, hogy a határ két oldalán élő szerbek akadálytalanul közlekedhessenek mindkét irányban.

A most elfogadott rendezési modell értelmében az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) is jelen lesz az átkelőknél, hogy ellenőrizze a megállapodás végrehajtását. Eddig folyamatos – és gyakran erőszakba torkolló – feszültség uralkodott a határátkelők térségében A Koszovó északi részén élő szerbek útblokádokkal tiltakoztak az ellen, hogy kiterjesszék rájuk Pristina fennhatóságát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hétfőn az úttorlaszokat elbontani akaró nemzetközi békefenntartók és a helyi szerbek összecsapásaiban több tucat külföldi katona is megsebesült. A megállapodás ténye azért fontos fejlemény, mert ennek a mostani tárgyalásnak a kimenetele dönthet arról, hogy az uniós állam-, illetve kormányfők december 9-i ülésükön jóváhagyják-e az EU-tagjelölti státus megadását Belgrádnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.