„Megesszük” vízkészleteinket?

BL

2012. március 21., szerda 23:59

A víz védelme érdekében az élelmiszer-előállítási szokások megváltoztatására hív fel az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) a március 22-i víz világnapja alkalmából.

A szervezet információi szerint egy ember napi táplálékszükségletének előállításához 2-5 ezer liter víz szükséges. Mivel jelenleg mintegy hétmilliárd ember él a Földön, ellátásuk érdekében az emberiségnek meg kell tanulni jobban gazdálkodni vízkészleteivel – figyelmeztet a FAO. Ehhez hozzátartozna kevesebb élelmiszer szemétbe dobása, illetve kevesebb vízzel több élelem előállítása. A világon termelt élelmiszer harminc százalékát senki nem fogyasztja el, az ehhez felhasznált víz gyakorlatilag elvész – írja a szervezet.

A FAO a népességnövekedésnek és a táplálkozási szokások megváltozásának figyelembe vételével úgy számol, hogy 2050-ig hetven százalékkal több élelmet kell előállítania a Föld lakosságának. Ezt még fokozza az a tény is, hogy egyre inkább nő a húsfogyasztás mértéke a fejlődő és a feltörekvő országokban. Ráadásul egy kilogramm hús előállításához lényegesen több vízre van szükség, mint egy kilogramm zöldségéhez.

Az ENSZ-közgyűlés az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára döntött a világnap megtartásáról. A Föld vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, és ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe van zárva. Több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban az összes megbetegedés 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza.

Az ENSZ Közgyűlése a 2005–2015 közötti időszakot a „Víz az életért” cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülöző fejlődő világbeli lakosság több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. A 2012-es rendezvénysorozat mottója: „Víz- és élelmiszer-biztonság”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.