Megfér egymás mellett a konszolidációs és a növekedésösztönző politika?

PR

2012. május 14., hétfő 23:34, frissítve: kedd 09:56

Nincs ellentmondás a konszolidációs és a növekedésösztönző gazdaságpolitika között – erősítették meg az euróövezeti országok pénzügyminiszterei hétfői brüsszeli találkozójukon.

Jean-Claude Juncker, a csoport elnökségét ellátó luxemburgi miniszterelnök az ülésen elhangzottakról beszámolva kijelentette: megállapították, hogy az európai uniós növekedési paktummal összhangban álló jelenlegi konszolidációs stratégia megfelelő eszköz a makrogazdasági egyenlőtlenségek kiigazításához, ezen keresztül a nemzetközi gazdasági válság leküzdéséhez és a fenntartható növekedési pálya megteremtéséhez.

Mario Monti, Mario Draghi és Jean-Claude Juncker
Mario Monti, Mario Draghi és Jean-Claude Juncker
Fotó: Reuters


Az unióban az elmúlt hónapokban egyre nagyobb teret kaptak azok a vélemények, amelyek szerint a gazdasági növekedés ösztönzését immár fölébe kell helyezni a takarékosságnak és a pénzügyi szigornak. Az EU-tagországok állam- és kormányfői – Herman Van Rompuy uniós elnök kezdeményezésére – a jövő héten különtalálkozót szentelnek ennek a témának.

Mint Juncker hétfőn elmondta, a pénzügyminisztereknek továbbra is az az egybehangzó véleménye, hogy a konszolidációs és a növekedést serkentő politika kölcsönösen erősíti egymást, különösen ha az előbbi a kiadási oldalon a befektetési jellegű intézkedéseket részesíti előnyben. Szintén mindkét szempontból támogatandónak minősítette az innovációt bátorító kiadásokat. A luxemburgi kormányfő hangoztatta azt is, hogy mindez csak akkor lehet sikeres, ha „hiteles, sokéves keretbe illesztik”. Mint mondta, a miniszterek részletesen tárgyalnak majd erről a kormányfői értekezlet utáni, júniusban tartandó következő találkozójukon.

Az uniós egyeztetés kedden a 27 EU-tagállam mindegyikéből érkező pénzügyminiszterek találkozójával folytatódik Brüsszelben.

Korábban az euróövezeti tagság megtartása mellett foglalt állást a közös pénzt használó zóna több országának pénzügyminisztere Brüsszelben, ugyanakkor azt is értésre adták, hogy bármilyen politikai erő is irányítja majd Görögországot, nincs más választása, mint tartani magát az egységkormány vállalta kötelezettségekhez.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.