Megrettent a Fidesz: nem számol be a kormány a kötvényüzletről

Wiedemann Tamás

Wiedemann Tamás

2017. október 2., hétfő 14:28, frissítve: hétfő 18:40

A letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban kellett volna mérleget vonnia a kormánynak az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt. A napirend szerint Pintér Sándor belügyminiszter a „nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerző befektetők, illetve családtagjaik számáról” ad tájékoztatást, míg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója a „program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról” adott volna információt.

A kormánypárti többségű bizottság azonban még arra sem volt hajlandó, hogy napirendre vegyék a kötvényprogramot. Szűcs Lajos, a testület fideszes alelnöke olyan módosító indítványt adott be, amely kivette a kötvényprogramot a napirendek közül, és ezt a testület meg is szavazta. Szűcs Lajos szerint 14 perc nem elég ezt megvitatni, és mivel kezdődik a parlament plenáris ülése, ezért kezdeményezte a bizottsági ülés napirendjének a módosítását. Úgy tűnik, Szűcs Lajos nem mondott igazat, hiszen Mesterházy Attila, a testület szocialista elnöke megjegyezte: Szűcs Lajos napirend-módosítási indítványát már napokkal korábban, szombaton megkapta. Mesterházy Attila ezt követően a bizottság minél előbbi összehívását kezdeményezte, így biztosítva időt a kormány tagjainak, hogy részletesen beszámolhassanak a letelepedésikötvény-programról.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a kabinet idén március végétől szünetelteti a módosabb bevándorlókat célzó programját. A kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosított a kabinet. A kötvényprogram azonban rengeteg sebből vérzik. A magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégek 180 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Demeter Márta, LMP-s képviselő szerint újabb mélypontra kerültek a fideszes képviselők, miután egy nyilvánvaló hazugsággal söpörték le a beszámolóról szóló napirendi pontot. Elmondta, hogy országgyűlési képviselőként sem kap érdemi válaszokat a kötvényprogrammal kapcsolatban. Amikor Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert kérdezte, akkor a tárca államtitkára, Dömötör Csaba csak arra volt képes, hogy személyeskedjen vele. Miután többször megismételte a kérdéseit, Rogán tárcája Kövér Lászlótól kért segítséget. Az Országgyűlés elnöke meglepő módon jogkörére hivatkozva visszautasította a képviselő kérdéseit, mert szerinte azok nem érintik a kormány feladatkörét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.