Megsemmisítették az angyalföldi parkolótendert lezáró döntést

KG

2012. augusztus 7., kedd 08:59

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az angyalföldi parkolótendert lezáró döntést, mert a főváros XIII. kerületének önkormányzata olyan ajánlatot fogadott el nyertesnek a parkolóautomatákra kiírt közbeszerzésen, amelyben az ajánlattevő nem igazolta a bevonni kívánt francia cég kezességvállalását; a határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérő 161 parkolóautomatát kívánt vásárolni, emellett a felhívás része volt a jelzőtáblák kihelyezése, továbbá burkolatépítés és -festés is. A beszerzés becsült értéke nettó 292 millió forint volt. A felhívásra 5 ajánlat érkezett, ezek közül a legolcsóbb a DBM Banktechnikai és Kereskedelmi Kft.-é volt nettó 187 millió forinttal. A tendert azonban a Ganz Mérőgyár Kft. nyerte 192 milliós ajánlatával. A Siemens 267 milliós, a Synergon 279 milliós, míg a Solari di Udine SPA 258 millió forintos ajánlatot tett.

Miután a legolcsóbb ajánlattevő az értékeléskor a második helyre szorult, átnézte a nyertes dokumentumait, és jogorvoslatot kért a KDB-től. A Ganz ugyanis kapacitást nyújtó szervezetként vonta be a teljesítésbe a francia Parkeon SAS céget, de nem igazolta azt, hogy a külföldi cég kezességet vállal a magyar cégért.

A KDB megállapította, hogy a közbeszerzési törvény szabályai szerint a francia cégnek kezességet kellett volna vállalnia arra, hogy a Ganz Mérőgyár fizetésképtelensége esetén megtéríti mindazokat a károkat, amelyek az ajánlatkérőt érik. Miután ez elmaradt, érvénytelen ajánlat lett a nyertes, így a KDB megsemmisítette a közbeszerzést lezáró döntést. Miután a jogsértés – az újraértékeléssel – reparálható, bírságot nem szabott ki a döntőbizottság.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.