Megsínyli az Eb-t a lengyel építőipar

KG

2012. augusztus 9., csütörtök 18:23

Lengyel építőipari cégek sora – köztük a piacvezető PBG S. A. is – fizetésképtelenséget jelentett a Lengyelország és Ukrajna közös rendezésében lebonyolított labdarúgó Európa-bajnokság befejezése óta eltelt hetekben az Euro 2012-höz kapcsolódó építőipari beruházások alulárazása, az alapanyagok ugrásszerű drágulása és a fizetési morál drasztikus romlása miatt.

Az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb iparági elemzése szerint a június 8. és július 1. között megrendezett bajnokság kezdőrúgása óta közel száz, az Eb-hez kapcsolódó kiemelt beruházásokban részt vevő lengyel építőipari cég jelezte, hogy nem képes tartozásait kiegyenlíteni. Az érintett vállalkozások között van a piac legnagyobb szereplője, a PBG S. A., csakúgy mint a szektorban meghatározó DSS S. A. és a Poldim S. A., amelyek csődje egyenként is dominóhatást okozhat a piacon.

Lengyelországban is visszavetette a hitelszűke a reálgazdaságot. A bankok ott is a hitelezés szigorításával ellensúlyozzák a devizakölcsönök megnövekedett kockázatát. A lakosság devizaadósságának összértéke eléri a GDP 13 százalékát.

Nem finanszíroznak veszteséges cégeket

Az elemzés megállapítja: a csődhullám hátterében a kiélezett árverseny miatt kialakult rendkívül nyomott árszint és a késedelmes kifizetések állnak, valamint az, hogy a legtöbben nem számoltak az alapanyagárak ugrásszerű emelkedésével. Tavaly az aszfalt ára 42 százalékkal nőtt az előző évhez képeset, a gázolaj, az acél és a beton ára pedig közel 30 százalékkal emelkedett. A lengyel bankszektor pedig nem érdekelt a jellemzően nullszaldós vagy veszteséges építkezések finanszírozására kibocsátott vállalati kötvények refinanszírozásában.

A 2012-es labdarúgó Európa Bajnokságra épített Nemzeti Stadion a megnyitón
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra épített Nemzeti Stadion a megnyitón
Fotó: Europress/AFP


„A hatalmas méretű megrendelések csábítása gyakran felülírja az észérveket: a vállalkozók úgy licitálnak egymás alá, hogy közben jelentős beruházásokat hajtanak végre. Ha ilyenkor a számlák ellenértéke későn, vagy egyáltalán nem folyik be, akkor a cégek, különösen a kis- és közepes vállalkozások, nagy bajban találhatják magukat” – mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Túlvállalták magukat

A túlvállalások és a késedelmes pénzügyi teljesítések pusztító hatást gyakoroltak a már korábban is strukturális problémákkal küszködő lengyel építőiparra. Bár az elmúlt években is egyre romló tendenciát mutatott a szektor profitteljesítménye, 2010-ben még 3 százalékos, és 2011-ben is 1,6 százalékos árbevétel-arányos nyereségre számíthattak a piac szereplői. Ugyanakkor idén márciusban átlagosan 6,2 százalékos veszteséget könyveltek el az infrastrukturális fejlesztésekben részt vevő vállalatok, és az első negyedévben az iparágban működő cégek mintegy fele veszteséges volt.

A varsói Nemzeti Stadion – Olaszország itt győzte le az elődöntőben a német válogatottat
A Nemzeti Stadion gyepe – Olaszország itt győzte le az elődöntőben a német válogatottat
Fotó: Europress/AFP


A sporteseményekhez kapcsolódó nagyberuházásokban részt vevő ír és kínai alvállalkozók – így például a China Overseas Engineering Group (COVEC) – is csődvédelmet kértek.

Visszaesés hazánkban és Németországban

Az első félévben 4463 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte korábban a Központi Statisztikai Hivatal.

A 20 vagy annál több alkalmazottal rendelkező német építőipari vállalatok megrendelései a Finanzen.net szerint májusban éves szinten 4,7 százalékkal csökkentek.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.