Megtizedeli dolgozóit a Commerzbank Németországban

MN

2017. április 5., szerda 07:37, frissítve: szerda 11:37

Eddig ötvenezren dolgoztak a Commerzbanknál. Négy éven belül negyvenezer alá csökken ez a szám.

A Handelsblatt német pénzügyi lap ír az MTI beszámolója szerint a második legnagyobb német pénzintézet intézkedéséről. Eszerint a Commerzbank már értesítette a szakszervezeteket az átalakításról, ami a bank valamennyi területét érinti majd. Az ötvenezer fős társaság nem közölte, hogy mennyi idő alatt tervezi végrehajtani a létszámleépítést, de korábbi hírek szerint négy év alatt. Sok álláshelyet azért szüntetnek meg, mert

számítógépek is el tudják látni azt a feladatot, amelyet eddig fizetett munkaerő végzett.

A többéves átstrukturálás költségeit 1 milliárd euróra becsülik. A Commerzbank tavalyi adózott eredménye 279 millió euróra zsugorodott az egy évvel korábbi 1,1 milliárdról, részben a már megkezdett szerkezetátalakítási intézkedések hatására.

A pénzintézetről két hónapja sem érkeztek biztató hírek, a Világgazdaság beszámolja úgy fogalmaz, hogy léket kapott a Commerzbank. A lap szerint az alacsony kamatok és a céltartalékolási kényszer miatt 5,2 százalékkal, 183 millió euróra csökkent az intézet nyeresége a tavalyi negyedik negyedévben.

Mint a Vg.hu írta februárban:

a pénzintézet elsősorban a hajózási ágazatba kihelyezett hitelei miatt aggódhat,

ezzel függ össze, hogy a céltartalékait az egy évvel korábbi 112 millió­ról a 290 millió euróra növelte. Sőt, idén várhatóan még 600 millió eurót kell félretennie a hajózási hitelek bedőlésének esetére. A befektetők nem örvendenek a hírnek, az árfolyam a jelentés közzététele után több mint 3 százalékkal zuhant. A bank tavaly megszabadult számos rossz hitelétől, ez segített abban, hogy tőkemegfelelési mutatója 0,5 százalékponttal 12,3 százalékosra javult.

Az alacsony kamatkörnyezetre és a szigorodó szabályozásra válaszul a Commerzbank még szeptemberben takarékossági intézkedéseket jelentett be, a bank 9600 dolgozóját építi le, átalakítja kötvénykereskedelmi üzletágát, és 2019-ig nem fizet osztalékot.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.