Megugrott a Velencei-tó népszerűsége, el kell felejteni a retro hangulatot

2013. június 4., kedd 16:07

A gárdonyi kistérségben 2008-hoz képest 125 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma tavaly, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 87 százalékkal növekedett a válság időszakához képest – mondta a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kedden Velencén sajtótájékoztatón.

Horváth Gergely hangsúlyozta, hogy a tókörnyéki szálláshelyeken a 2008. évi 66 ezerről 150 ezerre nőtt tavaly a belföldi vendégéjszakák száma, míg a külföldiek 12 ezer helyett 23 ezer éjszakát töltöttek el itt. A kistérségi szállásdíjbevételek még jelentősebb mértékben emelkedtek a korábbi évekhez képest: a belföldi díjbevételek 300 százalékkal bővültek, meghaladva az egymilliárd forintot 2012-ben. A külföldi turisták tavaly 150 millió forintot fizettek ki szállásért.

A vezérigazgató-helyettes szerint az elmúlt időszakban azok a turisztikai desztinációk voltak sikeresebbek, amelyek „haladtak a korral” és jelentősen fejlesztették szolgáltatásaikat. A Velencei-tónál is elkezdődtek a fejlesztések, így a térségnek minden lehetősége megvan arra, hogy a turisták által kedvelt turisztikai célponttá váljon. Hozzátette: a fejlesztéseknél nem csak 4-5 csillagos szállodákban megtestesülő luxusberuházásokra kell koncentrálni, hanem minőségi, 2-3 csillagos szállásokra, apartmanokra és kempingekre is.Úgy vélte, hogy a Velencei-tó kitörési lehetősége lehet a kerékpáros, sport-, fesztivál- és borturizmus, valamint a természetjárás. Emlékeztetett arra, hogy a magyar turizmus 2011-ben „érte utol” a 2007–2008-as szintet, tavaly már rekordévet könyvelhetett el és az első negyedéves adatok alapján idén akár újabb rekordot dönthet.

L. Simon László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy három éve kezdtek összehangolt munkába a helyi TDM szervezetek és a fejlesztési tanács annak érdekében, hogy a „Velencei-tó kitörjön az 1970-es évek retró hangulatából”. Hozzátette: a két négycsillagos szálloda megépítése látványos eredményeket hozott, de ezenkívül súlyos gondokat kell orvosolni, mert egy nemrégiben elvégzett imázskutatás szerint a Velencei-tó nincs az öt legfontosabb hazai turisztikai célpont között a magyar turisták számára. Szerinte a tó újrapozicionálása során előbb az 1-2 napos tartózkodásokra kell fókuszálni, és egy évtizeden belül kerülhet csak a Velencei-tó a hosszabb távú célpontok közé.

A már elkezdett vagy tervezett fejlesztésekről elmondta: pár héten belül megkezdődik a déli parti, 13 kilométeres kerékpárút építése, a tó körbekerékpározására vonatkozó koncepció már elkészült. A sportturisztikai fejlesztések két ütemben valósulnak meg: a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) déli telephelyének 2,2 milliárd forintos teljes felújítása ősszel kezdődhet meg. A VVSI északi evezőspályájának építészeti tervei is készen vannak, komoly sportközponttá fejlesztése 2014 után várható, és így akár szóba jöhet a magyarországi úszó-világbajnokság egyik helyszíneként is.

A parlamenti képviselő a távlati célok között említette még a kikötők felújítását, a parti védművek rehabilitációját és a minőségi szálláshelyek további bővítését.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.