Megújult a sugárterápiás központ Debrecenben (x)

2015. augusztus 31., hétfő 20:59, frissítve: kedd 08:06

Bővült a sugárterápiás ellátások lehetősége a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikáján egy olyan új, európai uniós támogatással vásárolt lineáris gyorsító révén, amellyel nagy pontosságú speciális technikák is elvégezhetők. A debreceni Onkológiai Klinika Sugárterápia Osztályán ezzel négyre nő a lineráris gyorsítók száma, és a legnagyobb vidéki sugárterápiás központ jön létre hazánkban.

A 824 millió forintos támogatással beszerzett új műszer a legkorszerűbb technikát képviseli. Lehetővé teszi a test koponyán kívüli részének úgynevezett sztereotaxiás (sugársebészeti) kezelését az eddig sugárterápiával nem kezelhető betegcsoportok esetében is. A modern készülékkel a tumorra leadható sugárdózis növelhető az ép szövetek sugárterhelésének csökkentése mellett, így a kezelés hatékonysága fokozódik, a mellékhatások, valamint a szövődmények pedig csökkennek.

A berendezés lehetőséget teremt kis térfogatban nagy dózisú kezelések kivitelezésére, amely során a korábbinál akár háromszor nagyobb dózisban válik lehetővé a beavatkozás és lényegesen kevesebbszer is indokolt. Így a hetekig vagy hónapokig elhúzódó kezeléssorozat akár 2-3 alkalomra is rövidülhet. A hagyományos lineáris gyorsító esetén nagyobb dózis leadása hosszabb kezelési időt eredményezne, ám az újfajta készülék simító szűrő nélkül is képes működni, ezáltal a kezelések időtartama nem növekszik.

Az Elekta gyártmányú, Versa HD típusú készülék képvezérelt kezelések végzésére alkalmas, vagyis a sugárkezelés előtt kép készíthető a beteg kezelt testrészéről a besugárzáskor használt nagy energiájú sugárnyalábbal, majd az így kapott képet a tervezőrendszer által rekonstruált képhez hasonlítva határozható meg a megfelelő testhelyzet. A készülék diagnosztikus képminőségű sorozatfelvételek készítésére is alkalmas egy speciális CT segítségével, amelyből ugyancsak a beteg fekvésének helyes pozíciója számítható ki. Az úgynevezett képvezérelt technika (IGRT: Image Guided Radiotherapy) a kétféle képkészítési eljárással végzett ellenőrzés révén segíti a milliméter pontosságú testhelyzet megvalósítását, így az ép szövetek védelmét. A kezelőasztal távvezérléssel a szokásos három eltolási irányon túl, további három irányba forgatható.

A nagy dózisteljesítményű besugárzással tehát nagyobb sugárdózis rövid idő alatt adható le, ezáltal a betegellátási idő és a mellékhatások is csökkennek, javulnak a gyógyulási esélyek és magasabb életminőség lesz elérhető.

Projektazonosító: TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0009
Projekt címe: Onkológiai centrum fejlesztése Debrecenben
Támogatás összege összesen: 824 522 370 forint

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.