Megvédenék a Magyar Posta „titkait”

Pilhál Tamás, Wiedemann Tamás

2016. február 11., csütörtök 07:07, frissítve: csütörtök 07:22

Kivonnák az állami kézben lévő Magyar Postát az információszabadságra vonatkozó törvény hatálya alól, amennyiben az erről szóló módosítást elfogadja a parlament. Újabb állami cégek is kikerülhetnek a közérdekű adatigénylés intézményéből.

Salátatörvényben rejtette el Németh Szilárd országgyűlési képviselő, volt rezsibiztos, egyben a Fidesz alelnöke azt a törvénymódosítást, amely tovább korlátozná a közérdekű adatok nyilvánosságát. A javaslat értelmében az állami tulajdonban lévő Magyar Posta visszamenőleg sem adja majd ki azokat a szerződéseket, amelyek nyilvánossága „üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna” a vállalatnak. Ezzel lényegében a Magyar Postát mentesítené a kabinet az információs önrendelkezési jog és az információszabadságról szóló törvény (infótörvény) alól, vagyis nem lehetne adatokat és szerződéseket kikérni az állami cégről. A javaslat tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben, és a 444.hu vette észre. A portál szerint a jogszabály lényegében mindegyik szerződésre ráhúzható, és félő, hogy több állami cégnél is így járnak majd el. Megkerestük a Miniszterelnökséget is, ahol azt válaszolták, hogy Németh Szilárd nem tagja a kormánynak, ezért kérdésünkkel forduljunk a Fidesz-frakció sajtóosztályához.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét. Péterfalvi Attila elmondta, hogy megvizsgálják a javaslatot, s véleményüket várhatóan a jövő hét elején teszik közzé. Mindamellett elképzelhetetlennek tartja, hogy egy nemzeti vagyonnal gazdálkodó, állami tulajdonú társaságot úgymond kivegyenek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény hatálya alól. Azt viszont jogos, megvitatandó felvetésnek tartja, hogy egy liberalizált piacon működő állami vagy önkormányzati cég egyes piaci szerződéseit (például amelyekben üzleti érdekből kedvezményt ad partnereinek) ki kell-e adni, ugyanis ez kedvezőtlenül befolyásolhatná a társaság pozícióját a gazdasági versenyben. Péterfalvi Attila szerint az ilyen cégek átláthatósága nem vehető egy kalap alá az államhatalom működésének, döntéshozatalának nyilvánosságával. Megemlítette: a posta működésének átláthatósága nem vethető össze például a paksi beruházás nyilvánosságkorlátozásának indokaival sem. Az elnök szerint jó lenne, ha a témáról szakmai, nem pedig politikai szempontok alapján lehetne egyeztetni.

A 2010-es kormányváltás óta többször módosították az infótörvényt, legutóbb tavaly júliusban, amikor megengedték a közfeladatot ellátó szerveknek, hogy költségtérítést állapítsanak meg közérdekű adatigénylés teljesítéséért. Ekkor több civil szervezet, többek között a Transparency International és a Társaság a Szabadságjogokért is azt kifogásolta, hogy a törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy az állami és önkormányzati szervek, valamint az állami vállalatok tetszésük szerint akár nagy összegű költségek megfizetésére kötelezzék a közérdekű adatokat igénylő állampolgárokat. Ekkor szűnt meg az anonim adatigénylés lehetősége is. A visszaélésszerű adatigénylést 2013-ban vezette be a kormány. A törvénymódosítás értelmében nem megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára. A törvény nem pontosítja, hogy „a túl sok munka” mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat, vagy sem. – Ez tökéletesen szembemegy a közpénzek költésének ellenőrzésével – kommentálta akkor a Transparency International. A közérdekű adatigénylés megnehezítése nagyban akadályozza a korrupciógyanús ügyletek feltárását. Korábban ugyanis rengeteg kormányközeli cég és személy piszkos ügyeire derült fény a közérdekű adatigénylés során.

Fodorék az elnökhöz fordulnak
A köztársasági elnökhöz fordul majd a Magyar Liberális Párt (Liberálisok), ha elfogadják a postatörvény módosítását. Közleményük szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz úgy akarja módosítani a postai szolgáltatásokról szóló törvényt, hogy üzleti titokra hivatkozva eltitkolhassák, mire költik az adófizetők pénzét az állami cégnél. – A Fidesz ezzel a törvénymódosítással tovább korlátozná az állampolgári alapjogokat, végképp felszámolva az állami vagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát – áll a közleményben. (MTI)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.11.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.