Menekültügy: van benne logikai bukfenc

2017. október 4., szerda 18:34, frissítve: csütörtök 09:05

Nem kérdezett rá a kormány a menekültek vagyoni helyzetére – ez derült ki az Európai Bizottság magyarországi képviselete válaszából, melyet a Magyar Nemzetnek küldött. Mint ismert, a letelepedési kötvényprogramon keresztül az elmúlt években közel 20 ezer bevándorló kapott magyarországi letelepedési engedélyt, miközben az Orbán-kormány nem akarja a hazánkra jutó 1294 menekültet ideiglenesen befogadni más uniós tagállamokból.

A kabinet magatartásából elméletileg az következik, hogy csak az a külföldi élhet hazánkban, aki fizet. – Mivel Magyarország eddig egyáltalán nem vállalta, hogy menekülteket venne át az áthelyezési mechanizmus keretében, értelemszerűen nem is fogalmazhatott meg preferenciákat – közölte a brüsszeli testület. Az Európai Bizottság szerint a tagállamok megtehetik, hogy a megkülönböztetésmentesség elvének megfelelő tiszteletben tartása mellett jelezzék preferenciáikat. (Igaz, ezek nem lehetnek kizáró feltételek.) Egy tagállam például figyelembe veheti a menekültek nyelvi készségeit, valamint az igazolt családi, kulturális, illetve társadalmi kötelékeken alapuló egyéb egyéni tényezőket. – Az áthelyezési céltagállam jelezheti, hogy a fenti információk alapján mely kérelmezők áthelyezését részesítené előnyben. Információnk szerint Csehország például a menekültek vallásával kapcsolatban fogalmazott meg preferenciákat, vagyis Prága esetében előnyben részesülnek a keresztények. Ugyanezt megtehette volna hazánk is a menekültek vagyoni helyzetét illetően.

A kérdés azért érdekes, mert a letelepedési kötvényekhez diszkontáron is hozzá lehetett jutni. Mind a kínai ügynökségek, mind a Közel-Keletre specializált Arton Capital is úgy hirdette a programot, hogy a szolgáltatási díjjal együtt 360 ezer euróba kerülő kötvényprogramban már 125 ezer euró befizetése mellett, azaz 39 millió forintért részt lehet venni. (Lapunk föliratkozott az Arton Capital hírlevelére, ez az ajánlat konkrétan e-mailben érkezett.)

Az ár az egész családra vonatkozott, vagyis a házastársra, a gyermekekre, sőt a nagyszülőkre is, miután a magyar letelepedési program más ország hasonló kezdeményezéséhez képest is igen liberális. Ha két felnőttel, két gyermekkel és négy nagyszülővel számolunk, az azt jelenti, hogy fejenként 4,9 millió forintba került az élethosszig tartó letelepedési engedély. Vagyis a magyar kötvényprogramban részt vevő külföldiek nem feltétlenül gazdagabb „migránsok”, mint a menekültek, akik ráadásul nemritkán hasonló összegeket fizetnek ki az embercsempészeknek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.04.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.