Mészáros Lőrinc is jól járt az Erzsébet-programmal

MN

2017. október 5., csütörtök 07:44, frissítve: csütörtök 08:51

Az elvileg rászorulóknak kitalált Erzsébet-programot még 2012-ben indította a kormány. Ebben nem csak táborok vannak: a program köré szervezték az állami tulajdonban lévő szállodák nagy részét, ahová állami kedvezménnyel utazhattak például nyugdíjasok, nagycsaládosok és közszolgák. A program gazdálkodása viszont nem volt kimondottan átlátható, ezért a 444.hu 2016 nyarán a TASZ információszabadság-programjának segítségével pert indított a közérdekű adatok megismeréséért.

Bár a portál első fokon megnyerte a pert, az Erzsébet Üzemeltető Kft. fellebbezett. Végül 2017 őszén peren kívüli megállapodással kiadták szerződéseik listáját.

A 444.hu azt írja, a 48 oldalnyi táblázatból kiderült, hogy az Erzsébet Üzemeltető Kft.

 • több mint félmilliárd forintot költött 2014-től Mészáros Lőrinc cégeinél;
 • jól járt a korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó biztonsági vállalkozás;
 • és nettó 199 millió forintot költöttek „téli táboroztatási koncepció” kidolgozására, felmérések, elemzések készítésére.

A portál kiemeli, hogy a beszállítók oldaláról Mészáros Lőrinc cégei tűnnek az állami táboroztatás vagy szállodáztatás legnagyobb nyertesének. Az Erzsébet-programmal összefüggésben megbízáshoz jutott a tulajdonában lévő Aranykorona Zrt., a Búzakalász 66 Kft., a  Vivienvíz Kft. és a korábban a tulajdonában lévő Bakonyhús Kft. is. A programban részt vevő szállodák előszeretettel vásároltak tojást, pékárut, húst és ásványvizet a milliárdos felcsúti polgármester cégeitől, sőt a szerződéslista alapján még gázra vagy elektromosságra sem költöttek annyit, amennyiért Mészárosék áruit megvették. A dokumentumok szerint

 • az Aranykorona Zrt.-hez nettó 14,3 millió forint;
 • a Búzakalász 66 és a Bakonyhús Kft.-hez nettó 504 millió forint;
 • míg a Vivienvíz Zrt.-hez nettó 7,1 millió forint került.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Jól járt az Erzsébet-programmal a Pajzs 07 Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Kft. is, amelynek tulajdonosa a Civil Biztonsági Zrt., ennek a cégnek pedig 2010-ig Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter volt a tulajdonosa. Nekik

 • 2014-ben nettó 81,5 millió forintot;
 • 2015-ben nettó 89,4 millió forintot;
 • 2016-ban nettó 104,3 millió forintot,
 • azaz összesen nettó 275 millió forintot fizettek a szállodák és a táborok őrzéséért.

A 444.hu mindemellett kiemeli, hogy

 • sokat költöttek a programból a „téli táboroztatási koncepció” kidolgozására, ezért nettó 199,2 millió forintot fizettek egy Agenda Projektház Kft. nevű cégnek.
 • 2015-ben és 2016-ban minden szálloda és tábor vásárolt földgázt a MET Magyarország Zrt.-től, illetve az egyik leányvállalatától nettó 140 millió forint értékben.
 • és figyelmet érdemel az üdülők szennyesét mosó Hófehér Textilservice Kft., amely 2014 és 2016 között összesen nettó 97 millió forint értékben kapott megbízásokat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.