Mexikó felé kacsintgatnak a biztonsági cégek

PR

2012. január 27., péntek 22:23

Az iraki háború befejezése és az afganisztáni kivonulás után Mexikóban néznek új lehetőségek után az amerikai biztonsági magánvállalatok, ahol a terjedő erőszak egyre növekvő keresletet támaszt a tettre kész szakértők iránt - adta hírül pénteken a The Washington Post című amerikai napilap hírportálja.

A Közel-Keleten és Közép-Ázsiában eltöltött jövedelmező évek után – amelyekre időnként az alkalmazottaik által mértéktelen erőszak és kihágások vetettek árnyékot – a szóban forgó magáncégek a hazájukhoz közelebb eső konfliktussal néznek szembe. Ám a szigorú mexikói fegyvertartási törvények értelmében külföldi vállalkozók csak fegyvertelenül avatkozhatnak be a véres drogháborúba. Feladataik a mexikói hadseregnek nyújtott tanácsadástól és technikai kiképzéstől vezető üzletemberek elrablástól való védelmezéséig terjednek.

A virginiai központú DynCorp International mexikói állást hirdetett repülésoktatók és szerelők számára, a New York-i Kroll tanácsadó vállalat pedig emberrablások elhárítására szakosodott specialistákat szerződtetett mexikói cégvezetők védelmére. Novemberben a Pentagon kábítószer és terrorizmus elleni irodája több mint 3 milliárd dollár értékben kért szerződésajánlatokat világszerte; ebből meghatározatlan összeget szánt mexikói műveletekre. Az amerikai külügyminisztérium 2008 óta csaknem 2 milliárd dollárt ajánlott fel a mexikói kábítószer-ellenes háború támogatásához, az összeg nagy része azon amerikai vállalatok számára volt elérhető, amelyek felszerelést vagy szolgáltatásokat biztosítottak a mexikói államnak.

Amióta Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban a hadsereget is bevetette az ország drogbárói ellen, a fegyveres biztonsági magáncégek száma megkétszereződött - derül ki a szövetségi rendőrség statisztikájából. Elemzők szerint 1400 hivatalos engedéllyel rendelkező vállalat mellett hozzávetőlegesen 10 ezer engedély nélküli biztonsági cég működik Mexikóban. Mindezek ellenére a fenti összeg meg sem közelíti az iraki és afganisztáni háború során elköltött pénzt; ebben a két országban az amerikai kormány több mint 200 milliárd dollárt fordított ilyen magánvállalatokra az elmúlt évtizedben.

A lőfegyverekről szóló mexikói törvény lényegében megtiltja külföldieknek a fegyverviselést az ország területén. Ez számos, a közép-amerikai ország iránt érdeklődő szerencselovag álmait foszlatta szerte – közölte Michael Braun, a szövetségi kábítószer-ellenes hivatal volt vezetője. „A mexikói kormány nem fogja engedélyezni amerikai magánvállalatok fegyveres jelenlétét az országban. Ez már önmagában elegendő ok lesz arra, hogy kis és nagy cégekben föl se merüljön a gondolata egy mexikói tevékenységnek” – hangsúlyozta Braun.

A fegyveres biztonsági szolgálat virágzó gazdasági szektornak számít Mexikóban. A személyi védelemmel kapcsolatos szolgáltatások iránti kereslet évente legkevesebb 20 százalékkal nő, köszönhetően külföldi és helyi üzletembereknek, akik védelmet kérnek családjaik és alkalmazottaik számára – mondta Robert Munks, a globális biztonsági trendekkel foglalkozó londoni IHS-Jane's elemzője.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.