Milliárdokat költ az állam reklámra

Hava Nikita

Hava Nikita

2017. november 4., szombat 15:26, frissítve: szombat 20:23

A 2017-es év kommunikációjára kiírt 25 milliárd forintos gigatenderen tavaly nem meglepő módon három befutó lett: Csetényi Csaba cégei (Network 360 Kft., Affiliate Network Kft.), Kuna Tibor (Young and Partners Kft., Trinity Communications Kft.) a Sprint Nyomdaipari Kft.-vel, valamint Balásy Gyula vállalkozásai (Lounge Design Kft., New Land Media Kft.). Ők látják el az összes állami vállalat, illetve minisztérium idei kommunikációs és médiafeladatait. A Rogán Antal vezette propagandaminisztérium alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal pénteken tette közzé az európai uniós közbeszerzési értesítőben, hogy július elejétől szeptember végéig kinél mennyit költött a keretösszegből az állami cégek kommunikációjára.

Ennek során Balásy Gyula vállalkozásai 720 millió forintért bűnügyi tévésorozatot készítenek a Belügyminisztériumnak, vagy éppen a Nemzeti Közművek Zrt. arculatváltásához kapcsolódó kommunikációs és médiaügynökségi feladatokat látják el 500 millió forintból. Csetényi Csaba vállalkozásai pedig az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) Zrt. belföldi kommunikációjához nyújtanak segítséget. Kuna Tibor cégeinek és a Sprint Nyomdaipari Kft.-nek pedig a 2017-es budapesti FINA-világbajnokság utókommunikációjához tartozó filmgyártási feladatok ellátásával kell beérniük, ami 230 millió forintot jelent.

A második negyedévben négymilliárd forint ment el az állami cégek reklámozására. A legdrágább a Magyar Turisztikai Ügynökség kampánya volt: nettó kétmilliárd forint. De jutott közel félmilliárd az elektronikus adóbevallás és a Nemzeti Közművek reklámozására is. Összesítve 2017 második negyedévében Balásy Gyula cégei 3,7 milliárd, Kuna Tibor cégei 250 millió, Csetényi Csaba cégei pedig 37 millió forintot kaptak az állami cégek reklámozására.

Az 5,5 milliárd forint csak a kifizetett tételeket tükrözi, ugyanis a Magyar Nemzet korábbi számításai szerint a kommunikációs hivatal idén összesen 42 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a tavaly kiírt 25 milliárd forintos keretközbeszerzést megfejelve. Az eredeti költségkeretet úgy tudja átlépni a hivatal, hogy a társaságokkal kötött keretszerződésben rögzítették: kétszer vissza tudja tölteni, így ez az összeg akár 75 milliárd forintra is megemelhető. Az idén a legnagyobbat Balásy Gyula cégei, a Lounge Design és a New Land Kft. hasították a tortából, az ő érdekeltségei 24 milliárd forint elköltésének lehetőségét nyerték el a tervezett 25 milliárdból.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.04.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.