Milliárdokból kutathatnak cégek és egyetemek

Gyöngyösi Balázs

2016. december 14., szerda 17:27, frissítve: szerda 17:53

Több tízmilliárdos kutatás-fejlesztési együttműködés indul felsőoktatási intézmények és innovatív vállalatok között, egyebek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a gödöllői Szent István Egyetem is bekerült a programba.

Nyolc ipari-egyetemi konzorciumi partner összesen mintegy 35 milliárd forintnyi európai uniós és hazai forrást fordíthat a jövő évtől közös kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kidolgozott programban a vállalatok részéről felmerülő kutatási igényekre alapozott központok jönnek létre az egyetemi kapacitásra építve. EU-s pénzből, méghozzá 26,8 milliárd forintból indulhat ilyen centrum Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten és Debrecenben, 8 milliárd forintnyi hazai támogatásból pedig további három közép-magyarországi konzorcium kap lehetőséget.

Az ipari-egyetemi központok a különböző területek széles spektrumát fedik le, így a járműipart, az agrárinformatikát, a molekuláris biológiát, az anyagtechnológiát és a növénytermesztést, magukba foglalják továbbá az infokommunikációt, a gyógyszeripart és az energetikát is.

A versenyszféra részéről jelentős hazai és nemzetközi innovációs háttérrel rendelkező nagyvállalatokkal és magyar alapítású innovatív középvállalkozásokkal működhet együtt a nyolc egyetem, így az MVM Magyar Villamos Művekkel, a Richter Gedeonnal, a Nokiával és a Siemensszel.

A konzorciumi tagok a pályázat keretében vállalták az alkalmazott kutató-fejlesztő munkatársak létszámának növelését, s előre kell lépniük a kutatómunkába bevont doktoranduszok, a publikációk, az iparjogvédelmi eljárások, továbbá az intézményből kiinduló „oldalhajtás-vállalkozások” (spin-off) számát tekintve is. Az NKFIH olvasatában a közös alkotómunka kölcsönös előnye lehet, hogy a kutatóhelyek hatékonyságot ösztönző menedzsmentszempontokat sajátíthatnak el, a vállalati kutatás-fejlesztésnek pedig új dimenziót ad, ha számíthatnak a professzionális kutatóhelyek erőforrásaira. Az érdeklődést jól mutatja, hogy a benyújtott pályázatok támogatási igénye több mint a duplája volt a rendelkezésre álló keretösszegeknek.

Az uniós forrásból kiírt – Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon belüli – felhívás kizárólag a Közép-Magyarországon kívül, a kevésbé fejlett régiókból volt pályázható. Összesen 56 milliárd forint támogatási igényű kilenc projektjavaslat kért kfi-szempontú szakpolitikai véleményt az NKFIH-tól, amelyek közül öt mintegy 27,5 milliárd forint összegig támogató véleményt kapott. A pályázatot kezelő irányító hatóság költségcsökkentésekkel fogadta el a javaslatot, és támogatta 26,8 milliárd forinttal az öt projektet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A budapesti és Pest megyei pályázók számára az NKFIH 8 milliárd forint keretösszegű tükörpályázatot hirdetett meg hasonló együttműködések ösztönzésére az általa kezelt NKFI-alapból. Erre öt konzorcium nyújtott be projektjavaslatot, amelyből a hivatal által felkért anonim szakértők véleménye alapján a döntéselőkészítő testületek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szent István Egyetem pályázatának támogatását javasolták 8 milliárd forinttal.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.