Milliárdos állami bevétel segítheti őket

PR

2012. február 27., hétfő 05:12

Egy olyan új szociális üdültetési és étkeztetési rendszert épít ki az állam, amelyet az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó bevételből finanszíroznak – mondta a Magyar Nemzetnek az államilag támogatott utalványok forgalmazásáért felelős Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezetője.

Három kérdés érkezett az Európai Bizottságtól a magyar kormányhoz az új cafeteria-szolgáltatásra vonatkozó szabályokról, a testületet az érdekelte, hogy a piackorlátozás indokolt mértékű-e – mondta a lapnak Guller Zoltán, a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. ügyvezetője. Mint ismert, az unió illetékesei azért kértek tájékoztatást , mert január elsejétől a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány, valamint a Széchenyi-pihenőkártya (Szép-kártya) kedvezőbb adó- és járulékfizetés mellett adható a munkavállalóknak, mint más kibocsátók étkezési és turisztikai-vendéglátási utalványai. Guller Zoltán kifejtette: meggyőződésük, hogy arányosan és jogszerűen avatkozik bele az állam a piaci viszonyokba akkor, amikor az utalványokat meghatározott mértékig és meghatározott körben magasabb járulékkedvezménnyel támogatja.

– Az állam az Erzsébet-utalvány kapcsán keletkező járulékbevételekről lemond, s ezáltal forrást biztosít a szociális üdültetésre és étkeztetésre, vagyis közfeladatok ellátásához – ismertette a NÜSZ vezetője. – Az új cafeteria-rendszer lényege az, hogy az utalványforgalmazásból származó bevétel nem külföldi gazdasági társaságok kasszáját gyarapítja. A beérkező összegekből az állam szociálisan rászoruló nyugdíjasok, fogyatékkal élők, nagycsaládosok, illetve ápolók üdültetését és étkeztetését támogatja.

Mostanáig több mint másfél millióan igényelték az Erzsébet-utalványt, és március végére, az állami szektor megrendeléseivel 1,8 millió munkavállalóra fog bővülni ez a szám. Az utalvány forgalmazásából várhatóan milliárdos nagyságrendű állami bevétel keletkezik, amelyet az ígéret szerint a rászorulók szinte azonnal igénybe vehetnek. Guller megjegyezte: az Erzsébet-program egy újszerű európai válasz arra, hogy a társadalmi szolidaritást nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is képviselni kell.

Korábban írtunk arról is: a Tesco reméli, hogy hamarosan megállapodik a Nemzeti Üdülési Szolgálattal, és az áruházlánc üzleteiben is lehet majd fizetni az Erzsébet-utalványokkal.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.