Milliárdos összeget ítéltek meg a Buda-Cashnek - Magyar Nemzet

Milliárdos összeget ítéltek meg a Buda-Cashnek

MN

2018. február 16., péntek 17:02, frissítve: péntek 17:13

Ítéletet hirdetett a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a Saxo Bank A/S perében a Fővárosi Törvényszék. A pert a brókerház indította. A bíróság az alperes Saxo Bankot arra kötelezte, hogy fizessen a Buda-Cashnek 1,17 milliárd forintot és 2,5 millió eurót, valamint ezek késedelmi kamatait, illetve adja vissza a felperesnek az értékpapírjait. Ezt meghaladóan a bíróság a keresetet elutasította. A Buda-Cash Brókerház 79 százalékban lett pernyertes, ezért 27 millió forintot követelhet perköltségként az alperestől.

A felek 2003 óta álltak üzleti kapcsolatban, az alperes kereskedési platformot biztosított a felperes és ügyfelei számára, a kereskedési és letéti számláit vezette. A Buda-Casht 2015 januárjában szólította fel arra a Saxo Bank, hogy a nagy összegű negatív egyenleget mutató számlájára utaljon fedezetet. Ennek a problémának a megoldására a felek január 18-án megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy azonnali, nagy összegű tartozás megfizetésének hiányában is fennmaradjon az üzleti kapcsolat. A Buda-Cash a megállapodásban foglaltakat részben teljesítette.

A Saxo március 18-án kelt levelében – február 24-i hatállyal – felmondta a Buda-Cash valamennyi szerződését. Időközben a Magyar Nemzeti Bank átfogó helyszíni vizsgálatot tartott a brókerháznál, majd február 24-i hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozási engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki. A jegybank március 4-én visszavonta Buda-Cash tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolást is, amelyet a Fővárosi Törvényszék 2015. március 5-i kezdő időponttal rendelt el. Ezt követően a felek szeptemberig egyeztettek a megállapodás érvényességéről is. A nézeteltérés abból adódott, hogy a Saxo a Buda-Cash részére fenntartott számlák egyenlegein lévő pénzt követelése fedezetének tekintette és nem adta át. Emiatt fordult bírósághoz a Buda-Cash és kérte a Saxo Bankkal a felszámolás megindulása előtt kötött szerződése érvénytelenségének megállapítását. Ezt tette meg a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.