Mindent egy lapra tett fel a Csíki Sör gyártója

MN

2017. október 12., csütörtök 12:36, frissítve: csütörtök 16:16

Csütörtök reggel írtunk arról, hogy a Csíki Sör gyártója, a székelyföldi Lixid Project S.R.L. csődközelbe sodródott. A cég magyarországi terve nem vált be, miszerint közvetlenül a vásárlókhoz juttatják el a terméket. Emiatt Lénárd András, a vállalkozás vezetője már hitelátcsoportosításról tárgyal magyar bankokkal, ami az erdélyi cég magyar adóforintokkal való megsegítését jelentheti. Amennyiben nem sikerül fizetniük a kölcsönöket, a társaság ingóságai és ingatlanjai a hitelező bankhoz kerülhetnek.

Az ingóságokra alapított jelzálogszerződéseket tartalmazó nyilvános adatbázisból az olvasható ki, hogy a Lixid Project S.R.L. szinte teljes vagyona – köztük az egyik csíkszentsimoni gyárterülete és a rajta lévő épületek –, minden berendezés, alapanyag, autópark, folyószámlák jelzálogot képeznek.

Az OTP az egyik fő hitelezője a Csíki Sört forgalmazó, brutálisan eladósodott vállalkozásnak – derült ki az Átlátszó Erdély friss írásából. A bank magyarországi és romániai leányvállalata összesen 9,3 millió eurót hitelez a Lixid Project S.R.L.-nek. A romániai adatbázisban a cég neve mellett összesen 46 bejegyzés található, az első 2014. júniusi keltezésű. Szokatlan, hogy azokat a felszereléseket is elzálogosították, amelyeket a szerződés tanúsága szerint a cég már megvásárolt, de még nem szállítottak le neki.

A romániai cégnyilvántartásból derült ki a Lixid Project S.R.L. tavalyi 16 millió eurós adóssága. 2016-ban 4,5 millió euró forgalom mellett 1,6 milliós veszteségről volt szó, amihez még hozzájárul a magyarországi kísérlet költsége. A román pénzügyi minisztérium honlapján közzétett mérleg szerint is tetemes adósságot halmozott fel a vállalkozás a 2013-as alapítás óta. Három év alatt 16,4 millió euróról lehet tudni, ám a sörgyár forgalma ennél jóval kisebb mértékben növekedik.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lázár János csíkszentsimoni gyárba látogatására alapozták a magyar terjeszkedés sikerességét, melyet végül a forgalmazók megrekesztettek. Lénárd András szerint kartellgyanús összefogás történt az általa manufaktúrának nevezett gyártó ellen. Feltételezhető, hogy tavaszra becsődöl a gyár, amennyiben nem kap segítséget.

A lex Heinekennel a kormány már segítséget nyújtott korábban az üzemnek: a holland cég székelyföldi gyára megegyezett az Igazi Csíki Sör gyártójával a névhasználat kapcsán.

A témában írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.