MNB: A bankok nem csúszhatnak el még egyszer

2014. szeptember 5., péntek 20:20, frissítve: péntek 20:21

A Magyar Nemzeti Bank elvárása a bankrendszerrel szemben, hogy a jövőben illeszkedjen a fenntartható gazdasági fejlődés igényeihez – mondta Balog Ádám, az MNB alelnöke az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán pénteken.

Hangsúlyozta, hogy a pénzintézeteknek legalább 10-20 éves távlatban kell előre nézniük, nem szabad még egyszer „elcsúszniuk” a rövidtávú érdekeik következtében, amit korábban a túlhitelezés váltott ki.

Az autóhitelesek és a forinthitelesek is segítséget kapnak

Rogán Antal arra számít, hogy legkésőbb februárban lezajlik a bankok elszámoltatása az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében, ezeket az MNB szigorúan ellenőrzi majd. A Fidesz frakcióvezetője az Echo TV szerdai műsorában azt is elmondta, hogy az elszámolás az autóhitelekre, forintban felvett hitelekre is vonatkozik, és a frakció várhatóan azt támogatja, hogy a visszajáró összeggel a tartozásokat csökkentsék.

A jegybank alelnöke a felmerült esetleges profitszabályozási kérdésről kijelentette: az MNB nem akar ilyet, nincs ilyen terve, ugyanakkor figyelni kell a nyereség alakulására, hiszen az „jelez valamit, ha túl magas vagy ha túl alacsony”. A kívánatos tulajdonosi szerkezet Balog Ádám szerint többféle, nem egytípusú, és megjegyezte, hogy a bankok fele már magyar irányítású.

Külföldi bankok segíthetik a versenyt

A külföldi bankok esetében az előnyök közül kiemelte, hogy azok segíthetik a versenyt, javíthatják a technológiai importot és erősíthetik a tulajdonosi helytállást adódó tőkehiány esetén. Ugyanakkor a hátrányokat is felsorolta, így a működési prociklikusságot, illetve a külső „sokkok” közvetítését.

A devizahitelekről szólva az MNB alelnöke kifejtette, hogy a forintosítás kidolgozása a kormányzat feladata, de az MNB a speciális helyzetek kezelésében szerepet vállal és segítséget nyújt.

Eszközkezelő társaságot állítanak fel

A nem teljesítő hitelek nagy aránya láthatóan hátráltatja a hitelezést, így a bankok hozzájárulását a gazdasági növekedéshez, ezért döntött az MNB úgy, hogy felállít egy eszközkezelő társaságot, amelynek létrehozása folyamatban van. Az eszközkezelő veszi majd át az 500 millió forint feletti projekthiteleket, illetve 200 millió feletti ingatlanhiteleket.

Vojnits Tamás, a TakarékBank Zrt. vezérigazgató-helyettese a takarékszövetkezeti szektor átalakulásának helyzetéről beszélt, megerősítve, hogy az átalakulás 2016-ban fejeződik be az 1600 egységgel rendelkező, 7000 dolgozót foglalkoztató ágazatban. A jövő év terveit viszont már az új üzletpolitika alapján készítik el.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.