Működőképesebb pályázati rendszert szeretnének

WL

2012. július 19., csütörtök 19:59

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a következő uniós költségvetési időszakban egyszerűbbé és átláthatóbbá tenné az ágazatra vonatkozó pályázati rendszert, ennek érdekében levelet írt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek.
A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Agrármarketing Centrum az idén is közösen lép fel a magyar dinnye piaci pozíciójának erősítése érdekében, amiben szerepet vállal Fazekas Sándor miniszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár is. Bővebben>>>

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a szakmaközi szervezet 2014–2020 közötti új uniós fejlesztési időszak előkészítése kapcsán értékelte az eddigi kertészet- és ültetvénykorszerűsítési programok eredményeit. A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy célszerű volna egy, az eddigitől eltérő, új rendszerű pályázati koncepciót kidolgozni. A FruitVeB ehhez kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter segítségét, támogatását.

A FruitVeB elnöke emlékeztetett: az előző kormány által kialakított fejlesztési rendszer nem hozta a várt eredményeket, a termelőknek csak kis része vett részt a pályázatokon, és a pályázati eredményesség is elmaradt a korábban tervezettől. A zöldség-gyümölcs ágazat 15 százalék körüli átlagos teljesítményarányos támogatásfelhasználása a tervezett 100 milliárd forint helyett csak annak egyharmadát érte el – tette hozzá.

Új támogatási rendszerre van szükség

Jelentősen fejleszthető a gombatermelés a Magyar Kertészeti Tanács legfrissebb összegzése szerint, a termelés legalább a duplájára, 50-70 ezer tonnára bővíthető, és az ágazatban foglalkoztatottak száma is 8-10 ezer főre emelkedhetne a jelenlegi 3-5 ezerről.

Mártonffy Béla véleménye szerint ezek az adatok nem felelnek meg a kormány azon szándékának – amit a FruitVeB is támogat –, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat az egyik legfejlődőképesebb szektora és legjelentősebb munkaadója lehet a vidéki Magyarországnak. Ezért új, a gazdák által is átlátható és egyszerűen igénybe vehető támogatási rendszer kidolgozására, működtetésére van szükség a jövőben. Így ugyanis az eddiginél várhatóan több forráshoz juthatnak az ágazati szereplők 2014–2020 között az uniós pénzekből. A szakmaközi szervezet vezetője szerint a jelenlegi rendszer nem hozhatja meg azt az innovációs áttörést, ami az ágazat tervezett növekedéséhez, a 3,5 millió tonnára bővülő termeléshez – ez most évente mintegy 2,5 millió tonna – és a tervezett százezer új vidéki munkahely megteremtéséhez szükséges.

Ezért javasolja  a FruitVeB, hogy a korábbinál lényegesen egyszerűbb, mind a termelők, mind pedig a kormányzat részére könnyebben és sikeresebben működő pályázati rendszert alakítsanak ki, a mi az ágazat általános tevékenységét javító, működési költségeit csökkentő, főként műszaki fejlesztéseket részesít előnyben. Ennek alapján pedig a még fel nem használt fejlesztési kereteket az új rendszer szerint 2012–2013-ban ismételten ki lehetne írni a kertészet korszerűsítésére, a kertészeti ültetvények és a kertészeti gépek fejlesztésére. Ennek a pályázatnak a tapasztalatai alapján 2014-től egy teljesen új, kiforrott pályázati rendszert lehetne működtetni a kertészeti ágazatban – mondta Mártonffy Béla.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.