Munkabeszüntetés a hatvani Boschnál

2018. január 23., kedd 14:41, frissítve: kedd 17:18

Sztrájk lesz a magyar Boschnál szerdán, miután tárgyalásos úton nem tudtak megállapodni a hatvani cég vezetésével.

Példátlan lépésre szánta el magát a hatvani Bosch-üzemben dolgozók egy része: figyelmeztető sztrájkot tartanak szerdán kilenc és tizenegy óra között a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete (HADFSZ) felhívására. A Robert Bosch Elektronika Kft. 6000 dolgozójából mintegy 1300 főt képviselő szakszervezet az elmúlt hetekben hosszas tárgyalásokat folytatott a cégvezetéssel az idei béremelésről, hiába. A tárgyalások január 12-éig nem vezettek eredményre, majd a munkáltató a tárgyalásokat egyoldalúan lezárta. A Bosch nem kívánta bérajánlatát nyilvánosságra hozni. Mint a szakszervezet alelnökétől, Janik Tamástól megtudtuk, a dolgozók 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését – háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot – és, miután idén ünnepli húszéves fennállását az elektronikai gyár, jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől. Mint azonban közleményében a szakszervezet megjegyzi: „a munkáltató döntése alapján január 1-től – a bértárgyalás során megtett utolsó ajánlatától eltérően alacsonyabb mértékű – béremelést hajt végre. A munkavállalók barátságtalan lépésnek ítélték meg a munkáltató tárgyalások lezárására vonatkozó lépését, és az egyoldalú béremelésre vonatkozó döntését.”

Különösen nagy csalódás a munkavállalók számára a cégvezetés elzárkózása a jobb ajánlattól, mert tavaly kimagaslóan magas, átlagosan 18 százalékos fizetésemelést sikerült kiharcolniuk. Így is csak 989 forintra rúg az operátorok kezdő órabére, ami a térségben egyáltalán nem számít soknak Janik Tamás megítélése szerint. Mostani 15 százalékos követelésük helyett a cégvezetés végül 8 százalékos béremelésről döntött, méghozzá egyoldalúan, amit semmiképpen sem tart kielégítőnek az érdekképviselet. Miután tagjaik körében nagy a sztrájk támogatottsága, eldöntötték, hogy szerda délelőtt átmenetileg felfüggesztik a munkát.

A német Bosch-csoport egyébként 2013 óta stratégiai partnere az Orbán-kormánynak, és már többször kapott munkahelyteremtő támogatást az államtól. Így például 2016-ban 19 milliárd forintos beruházást valósított meg a hatvani gyárában, aminek révén 601 új munkahelyet hozott létre. A fejlesztéshez a kormány 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. A Bosch az idei évtől közép-kelet-európai logisztikai központot telepít Hatvanba, amivel 250 új munkahelyet teremt a régió munkavállalói számára.

A Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését -reagált dolgozói elégedetlenségére a cégcsoport. Közleményükben leszögezték: Decemberben kezdték meg a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel a 2018-as béremelésre vonatkozóan. Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók idei bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő. A sztrájkot a cég tudomásul veszi és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el -írták.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.