Munkát és jövőt is kínál az óriásberuházás

BL

2012. május 25., péntek 18:47

Évi 240 millió liter bioetanolt és 175 ezer tonna állati takarmányt állít majd elő a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme, melynek pénteken tartották az ünnepélyes átadását.

A gyár hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország teljesítse vállalásait a megújuló energiaforrások felhasználása terén – mondta az átadási ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy a foglalkoztatási gondokon is enyhít a dunaföldvári üzem. Az ír Ethanol Europe Renewables Limited tulajdonában álló Pannonia Ethanol Zrt. most átadott üzemében nyolcvan embert foglalkoztatnak.

Fotó: MTI


A gyár öt hónappal rövidebb idő alatt és a tervezettnél olcsóbban épült meg – közölte Mark Turley, a Pannonia Ethanol alapító elnöke. Az üzem alapkövét 2010 augusztusában tették le, a beruházás költsége 214 millió dollár volt. A Pannonia Ethanol új gyártóüzeme Magyarországon a legnagyobb ilyen létesítmény, sőt a régióban is az egyik legjelentősebbnek számít. Évi félmillió tonna kukorica felvásárlását, 240 millió liternyi bioetanol előállítását tervezik. Emellett 175 ezer tonna magas fehérjetartalmú, jó minőségű, génmódosítás-mentes állati takarmány is készül majd a Duna-parti városban. A termelés már ez év tavaszán elkezdődött, a vállalat már több tíz millió liter fenntartható módon előállított, környezetbarát üzemanyagként felhasználható bioetanolt értékesített európai partnereinek.

A jövő útja

„Hiszek abban, hogy a zöldenergia a jövő útja” – hangsúlyozta Mark Turley. Mint elmondta, az Egyesült Államokban az üzemanyag-felhasználásnak 10 százalékát teszi ki a bioetanol. A Dunaföldváron is érdekelt Fagen cég ennek hatvan százalékát állítja elő. Emlékeztetett, hogy az EU-direktívák Magyarország számára ugyanilyen mértéket írnak elő 2020-tól.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is megtekintette az üzemet
Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is megtekintette az üzemet
Fotó: MTI


Az elnök azt is kiemelte, hogy az új gyár építése éppen a legnehezebb gazdasági időszakra esett, de mind az állam, mind Dunaföldvár részéről sok segítséget kaptak. Beszélt arról is, hogy az üzemben használt technológia az Egyesült Államokból érkezett, de az építkezésben és termelésben elsősorban magyar beszállítókra támaszkodnak.
„Nemcsak munkát, de kiszámíthatóbb jövőt szeretnénk kínálni a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó Tolna megyei és környékbeli gazdálkodóknak” – fogalmazott.

Megduplázódik a város bevétele

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a földvári üzemnek köszönhetően fenntarthatóbb, kiszámíthatóbb lesz a jövő, s hazánkat ahhoz is hozzásegíti, hogy a megújuló energiaforrások terén tett vállalásait teljesítse. A legolcsóbb energia az, amit nem fogyasztunk el – fűzte hozzá az energiatakarékosság és energiahatékonyság mellett emelve szót.

Keresztes Lajos, Dunaföldvár polgármestere tréfásan megjegyezte, hogy a bioetanolgyár munkatársai eddig a műszaki osztályon voltak mindennapos vendégek, reményei szerint ezután az adóosztályt is megismerik majd. Kérdésre válaszolva a városvezető azt mondta, évi százmillió euró helyi adóra számítanak a cégtől, ami megduplázza a város bevételét, ezzel együtt lehetővé teszi azt, hogy ne kelljen működési hitelt felvenniük, s elkezdjék a meglévő hitelek visszafizetését. Keresztes Lajos abbéli reményének is hangot adott, hogy tovább bővítik a dunaföldvári üzemet. Mark Turley erre reagálva elárulta, hogy valóban napirenden van a bővítés.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.