Nagybirtokosok születnek Cegléden?

2016. április 22., péntek 11:11

Nemcsak a gázszerelőből lett milliárdos felcsúti polgármester vált nagybirtokossá a földárverések nyomán, Cegléd környékén tápiószőlősi műkörmös és expolgármester is vásárolt állami területeket százmilliókért. Tápiószőlős korábbi független polgármestere és lánya félmilliárd forintért licitált állami földre. Azt azonban Veres József László nem volt hajlandó elárulni az Origónak, hogy milyen pénzből vásárolták meg a földeket, amelyeknek jelentős részét Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsoltnak az érdekeltsége, a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. bérli 2051. augusztus 31-ig.

Hasonló bérlemény az a több mint 500 hektáros terület is Cegléd környékén, amelyre Kaposvári Zsoltné licitált félmilliárd forint értékben még március végén. A fejenkénti 300 hektáros korlát miatt lapunk már akkor megírta, hogy valószínűleg nem csak magának vásárolt. A földalapkezelő szervezet eredményhirdetése szerint ez be is igazolódott: egy több mint 200 milliós terület ebből Csizmadiáné Komjáti Zsuzsanna Eszternek jutott, aki műkörmösként dolgozik Tápiószőlősön. Mellesleg annak a Cegléd Rádiót üzemeltető Alföld Kapuja Rádió Kft.-nek az ügyvezetője, amely Kaposvári Zsoltné férje, a nemzetközi fuvarozó Kaposvári Zsolt ceglédi lakcímén van bejegyezve, a tulajdonosa áttételesen Kaposvári és az édesanyja.

A március 29-i liciten 544,6 hektár került a Kaposvári család és Csizmadiáné tulajdonába, míg Veres József László és a lánya összesen 265 hektárra licitált sikeresen november 24-én. Az új tulajdonosok bérletidíj-emelést kezdeményezhetnek. Ha a földvételhez hitelt vesznek igénybe, még inkább nekik áll a zászló: a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tegnap módosított az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram tőketörlesztési feltételein, lehetővé téve, hogy a mezőgazdasági termelés éves ciklusához igazodjon a tőketörlesztés, negyedévenkénti helyett évente egyszer kelljen fizetni. A befogadott hitelkérelmek száma tegnap meghaladta az ezret, a jóváhagyott kérelmeké pedig megközelíti a 800-at, 14,5 milliárd forint összegben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.04.22.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.