Nagyobb lett az OTP

BuL

2012. augusztus 17., péntek 09:45, frissítve: péntek 09:49

Az OTP-csoport a második negyedévben 41,1 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az első negyedévi 12,8 és a tavalyi második negyedévi 37,3 milliárddal.

41,1 milliárd forint konszolidált plusszal zárt az OTP-bankcsoport a második negyedévben. Ennek fő magyarázata a konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az, hogy a bank az első negyedévben már elszámolta a pénzintézeti különadó idei évet terhelő teljes, 29 milliárd forintos összegét, illetve a devizahitelek végtörlesztése kapcsán is jelentkezett még 1,8 milliárd forint veszteség. Ezzel szemben a második negyedévben a számviteli eredményt javította az OTP Bank egyedi mérlegében szereplő szerb és montenegrói leánybanki részesedések értékvesztésének 4 milliárd forintnyi pozitív adóhatása.

A Portfólió.hu által megkérdezett elemzők a második negyedévre átlagosan 34,3 milliárd forint adózott profitot vártak.

A korrigált adózott eredmény 37 milliárd forint volt a második negyedévben, 15 százalékkal kisebb az előző negyedévinél.

Van tartalék

Az OTP-csoport első félévi adózott nyeresége a különadó és a deviza-jelzáloghitelek végtörlesztésének negatív, illetve a részesedés-értékvesztés adópajzsának pozitív hatásával együtt 53,9 milliárd forint, 28 százalékkal kisebb a tavalyi első félévi 74,5 milliárdnál, e tételek nélkül pedig 80,8 milliárd forint volt, ami 9 százalékkal marad el a bázisidőszak teljesítményétől.

A hitelportfólió minősége tovább romlott, a 90 napon túl késedelmes portfólió aránya 18,8 százalékra emelkedett, fedezettségük (76,6 százalék) a magas céltartalékképzés ellenére romlott az előző negyedévhez képest.

A rendelkezésre álló teljes likviditási tartalék június 30-án elérte az 5 milliárd eurónak megfelelő összeget, ami a jelentés szerint lényegesen több, mint az egy éven belül lejáró adósságok állománya, illetve az esetleges likviditási sokkok kivédéséhez szükséges tartalékszükséglet.

Az OTP-csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója június végén 17,9 százalék volt, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) 14,4 százalék.

Kitekintés

Az adózott eredmény 42 százaléka az első félévben a külföldi csoporttagoktól származott, amelyek összesen 34 milliárd forinttal járultak hozzá a konszolidált eredményhez – a bázisidőszakban 26,8 milliárd forinttal. A jelentés szerint az orosz, bolgár és szlovák eredmény jelentősen növekedett, a horvát kiegyensúlyozott, a montenegrói és a szerb teljesítmény javul, az ukrán és a román operáció veszteséges.

Az OTP Core (magyarországi alaptevékenység) 2012 második negyedévében bankadó nélkül 22,8 milliárd forintos adózott eredményt realizált, ami 6 százalékkal kisebb az előző negyedévinél; a féléves eredmény 47,1 milliárd forint, 25 százalékkal marad el a bázisidőszakétól. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az első negyedévi 14,6-ről 15,8 százalékra nőtt. A hitelállomány éves szinten 9, az előző negyedévhez képest 1 százalékkal csökkent árfolyamszűrten, míg a betétállomány a retail-kötvényekkel együtt éves szinten 7 százalékkal, az első negyedévhez képest 1 százalékkal mérséklődött.

Az OTP Bank papírjait a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzik. Csütörtökön a részvény 3745 forinton zárt, ára 30 forinttal – 0,79 százalékkal – csökkent az előző napihoz képest. Az elmúlt egy évben a részvény legalacsonyabb ára 2680, a legmagasabb 4375 forint volt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.