Nagyon lassan fut fel a Tesla Model 3 gyártása

MTI

2017. október 3., kedd 16:31, frissítve: kedd 16:39

Lényegesen kevesebbet gyártott a Tesla a Model 3 elektromos autóból a tervezettnél a harmadik negyedévben. A kaliforniai cég csak 260-at gyártott a Model 3-ból és ebből 220-at szállított le a megrendelőknek.

Elon Musk vezérigazgató a 35 ezer dolláros induló áron tömegterméknek szánt autó júliusi bemutatóján közölte, hogy augusztusban százat fognak legyártani az új modellből, a szeptemberrel záró negyedévben pedig már több mint 1500-at. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az új modell gyártásának a felfuttatása „legalább hat hónapig maga lesz a pokol”. Az év végére heti 5 ezer Model S gyártását tűzte ki célul a Tesla.

A Tesla közleményében váratlan fennakadásoknak tulajdonította a Model 3 gyártásának tervezettnél nehézkesebb felfuttatását.

A cég ugyanakkor rekordszámú, 26 ezer autót szállított le a júliustól szeptemberig, 4,5 százalékkal többet, mint 2016 harmadik negyedévében. A leszállított autóknak valamivel több mint a fele, 14 ezer Model S típus volt, a fennmaradó rész túlnyomó része pedig Model X szabadidős terepjáró. Az idén a Tesla 100 ezer Model S és Model X elektromos autót tervez értékesíteni, 31 százalékkal többet, mint 2016-ban.

Az év eleje óta hatvan százalék nyereséget felhalmozó Tesla-részvény két és fél százalékot veszített árfolyamából az amerikai tőzsdei nyitást követően. Az árfolyamveszteség rövidesen két százalékra mérséklődött.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.