Nagyon nem akarnak beszélni a letelepedési kötvényekről a fideszesek

2017. október 5., csütörtök 15:22, frissítve: csütörtök 20:29

A kormánypártok valamiért nagyon nem akarják, hogy a bizottság kivizsgálja a letelepedési kötvényprogramot. Szerencsére a bíróságok nem ennyire ijedősek, lapunk ma másodfokon is pert nyert az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen. Hamarosan megkapjuk az offshore cégekkel kapcsolatos dokumentációkat.

A héten már másodszor foglalkozott volna a letelepedési kötvényprogrammal az Országgyűlés költségvetési bizottsága, de miután a fideszes képviselők nem jelentek meg a testületi ülésen, a bizottság határozatképtelen volt. A Mesterházy Attilának, a költségvetési bizottság szocialista elnökének írt levélből kiderült, hogy a kormánypárti képviselők nem feledékenységből nem vettek részt az ülésen, hanem szándékosan akadályozták meg, hogy a bizottság határozatképes legyen. Pedig Mesterházy éppen a fideszes képviselőkre tekintettel hívta ismét össze a testületet a hétfői sikertelen ülést követően. Akkor Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke olyan módosító indítványt adott be, amely kivette a kötvényprogramot a napirendek közül, és ezt a kormánypárti többség meg is szavazta. Szűcs szerint azért vetették le a napirendről a letelepedési kötvények ügyét, mert nincs elég idő a tárgyalásra. (Az ülés 12.30-kor volt, és 13 órakor kezdődött a parlament plenáris ülése). Mint kiderült, ez hazugság volt, mivel Mesterházy Attila éppen a fideszes képviselők kérésére változtatta meg az eredetileg 11 órakor kezdődő ülés időpontját, sőt Szűcs Lajos napirend-módosítási indítványa már szombaton – az időpont módosítása előtt – megérkezett a bizottsághoz. Mesterházy jövő hét péntekre ismét összehívta a bizottságot, változatlan tartalommal. A napirend szerint egyébként Pintér Sándor belügyminiszternek a „nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerző befektetők, illetve családtagjaik számáról” kellett volna tájékoztatást adnia, míg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Barcza Györgynek, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatójának a „program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról” kellett volna informálnia a testületet.

Miközben a kormánypártok menekülnek a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos kérdések elől, a bíróságok sokkal határozottabbak. Lapunk a Transparency Internationallel és a Karsai ügyvédi irodával közösen, tavaly indított perben ma másodfokon is nyert az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen, miután a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A testületnek tehát ki kell adnia azokat a közérdekű adatokat, amelyek alapján engedélyezték a magáncégek kötvényforgalmazását. Összesen nyolc ilyen, többségében adóparadicsomokban bejegyzett cég kapott kötvényjegyzési engedélyt a bizottságtól. A bíróság ítélete szerint nyilvánosságra kell hozni minden, a letelepedési magyar államkötvények forgalmazására irányuló engedélykérelem során figyelembe vett, bármilyen módon vagy formában rögzített információt (például leiratot, elektronikus levelet, feljegyzést, összefoglalót, határozatot, döntést). Így Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke nem titkolhatja tovább az offshore cégekkel kapcsolatos dokumentumokat.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a kabinet idén március végétől szünetelteti a módosabb bevándorlókat célzó programját. A kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosított a kabinet. A kötvényprogram azonban rengeteg sebből vérzik. A magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégek 180 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.