Nagyon súlyos helyzetet teremtene Görögország kilépése

TK

2012. június 12., kedd 23:46, frissítve: szerda 10:06

Az Európai Központi Bank (EKB) nem számít arra, hogy Görögország elhagyja az eurózónát – ismertette a pénzintézet félévente esedékes Pénzügyi Stabilitási Jelentését az EKB alelnöke, Vítor Constâncio kedden Frankfurtban.

Görögország számára ez „nagyon, nagyon súlyos helyzetet teremtene, és nem gondoljuk, hogy bekövetkezik” – mondta Constâncio annak dacára, hogy a piacok jó ideje napirenden tartják ezt a forgatókönyvet. Mint elmondta, az uniós vezetők és a görögök is azt szeretnék, ha az ország a jövőben is a közös valutát használná.

Vítor Constâncio szerint az EKB számára „rendkívül nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen” volna megbecsülni, milyen következményekkel járna, ha egy ország kilépne az euróövezetből.

Az EKB portugál alelnöke szerint az adósságválság újbóli fellángolása az elmúlt hetekben sokkal inkább az Olaszországból és Spanyolországból érkező híreknek tudható be. „Ennek semmi köze Görögországhoz” – szögezte le.

Terveket kell kidolgozni Görögország euróövezeti tagságának rendezett körülmények közötti megszűnésére – írta tanulmányában Andrew Tyrie, a brit alsóház pénzügyi bizottságának elnöke. Bővebben>>>

A Pénzügyi Stabilitási Jelentés ismertetésekor a frankfurti Európai Központi Bank alelnöke azt is elmondta: nem osztja azt a német nézetet, miszerint a bankunió csak akkor működőképes, ha előbb létrejön a fiskális, vagyis költségvetési unió. A határokon átnyúló bankfelügyeleti rendszer, egy bankkonszolidációs alap és a közös európai betétbiztosítás terve nem igényel nagy mennyiségű közpénzt a tagállamok adófizetőitől – áll a központi bank jelentésében.

A vasárnapi görögországi választások egyik esélyesének tartott baloldali radikális Sziriza vezetője úgy véli, hogy az uniós mentőcsomagot a jövő héten már végleg el lehet felejteni. Bővebben>>>

Az EKB szerint bár az alap és a közös betétbiztosítás létrehozása nyilván eltart egy ideig, és jogi változtatásokat is igényel, három szempontból is hasznos volna. Egyrészt erősítené a bankok ellenőrzését az eurózónában, ezzel segítené a pénzügyi integrációt. Másrészt korlátozná a makrogazdasági egyensúlytalanságokat, amivel zökkenőmentesebbé tenné a közös monetáris politika működését. Harmadrészt „minimalizálná az adófizetők kockázatát a pénzügyi intézmények megfelelő hozzájárulása révén” – írja az Európai Központi Bank féléves jelentése.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.