Napokig is elhúzódhat a Tesco-sztrájk

MN

2017. szeptember 7., csütörtök 08:46, frissítve: csütörtök 09:02

Pénteken közlik hivatalosan a munkaadóval a Tescónál működő sztrájkbizottságok, mikor várható az első, határozatlan idejű munkabeszüntetés az áruházlánc egységeiben. Nem kizárt, hogy egyes üzletekben, illetve munkakörökben több napig is elhúzódik a törvényes tiltakozás – írja a Magyar Idők. Az előírások szerint a munka beszüntetését az adott napon előzetesen minden résztvevőnek jeleznie kell a főnökeinek.

A lap úgy tudja, ezúttal vezetői körökben karcsúsít a multinacio­nális vállalat: az alacsony bérek és a létszámhiány miatt sztrájkkészültségben lévő teljes dolgozói állományból a napokban menedzseri szintekről, az irodisták és az áruházvezetők közül a már folyamatban lévő racionalizálások következtében válnak meg teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársaktól, amivel további bérköltségeket spórol meg a cég.

Információik szerint egyébként kivárja a sztrájk­akciót az áruházlánc, és annak eredményessége tükrében tesz újabb ajánlatot a szakszervezetek követeléseire. Iparági forrásaik szerint ugyanis a magyar Tesco vezetői tartanak a mostani munkavállalói összefogástól, a követelt béremelésre azonban egyelőre nem találnak forrást.

Hétfőn mi is beszámoltunk arról, hogy megegyeztek a Tesco-dolgozók sztrájkjának várható időpontjáról a társaságnál működő munkavállalói érdekképviseletek, de a dátumot még nem árulták el. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke lapunk kérdésére közölte, országos sztrájkra készülnek.

Elmondta, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forintnyi ráfordítást jelentene a cégnek. A szakszervezet célja, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli továbbá, hogy a külső munkaerő – az alvállalkozók által foglalkoztatottak – létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot. A szakszervezet szükségesnek tartja azt is, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.