„Ne hülyéskedjünk már, Amerikában is ez megy”

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. április 23., hétfő 08:45, frissítve: hétfő 09:20

Akár egy nagyon magas luxusadókulcs is jó lenne – vélekedik Pogátsa Zoltán közgazdász, aki szerint a kormány jól teszi, hogy a differenciált áfakulcsok felé fordul.

Szeretné a kormány a járulékokat is mérsékelni a munkát terhelő járulékok után, mert szerinte a fogyasztáshoz kötődő és a forgalmi adókból kívánják fedezni az állam fenntartását, legalábbis erről beszélt múlt heti debreceni televízióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Ma hazánkban „darabra” két számjegyű a munkáltatókat terhelő adók és járulékok száma. Hogy melyiket lehetne oly mértékben csökkenteni, hogy valóban felpörgesse mondjuk a foglalkoztatást, Pogátsa Zoltán közgazdász a köztévé hétfő reggeli háttérműsorában így fogalmazott:

„Nagyon nehéz helyzetbe kerül bárki, aki Magyarországon kormányoz. Az egyik feladata, hogy az állam költségvetése helyre kerüljön, tehát be kell szedni valahonnan az adókat, a másik probléma, hogy a vállalkozásokat nem lehet túlságosan terhelni. Ugye vannak olyan számítások, amelyek szerint a kis- és közepes vállalkozásoknál a teljes adóterhelés, amely az összes adót és járulékot magában foglalja, az 50 százalék fölött van. A multinacionális cégeknél, melyek jelen vannak Magyarországon, sokkal alacsonyabbra becsülik. Na most, ilyen magas »adóék«, vagyis teljes adótartalom mellett nem nagyon lehet versenyképes vállalkozásokat működtetni. Tehát az a dilemma, hogy egy oldalról a költségvetést egyensúlyba kell hozni, más oldalról viszont nem lehet olyan típusú adókkal terhelni a vállalkozásokat és a foglalkoztatást, amelyek ezt visszafogják. Ezért érdemes elmenni abba az irányba, hogy egyéb más adókkal kezdjünk valamit, például ilyen a fogyasztást terhelő vagy a környezetet terhelő adó. Keresi a kormány az utat abba az irányba, hogy kevésbé a munkát és a foglalkoztatást kelljen adóztatni.”

Fizessenek többen adót

Az adópolitika kapcsán Orbán Viktor a Debreceni Televízió Közügy című műsorának csütörtökön elmondta, hogy a kormány a foglalkoztatást segíti elő, ezért a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkentik, a következő lépésben pedig a járulékokat szeretnék mérsékelni.

Orbán Viktor kijelentéseire az elemzők is reagáltak.

Felvetésre, hogy adófizetésből Guinness-rekordot a magyarok nem fognak dönteni, Pogátsa Zoltán úgy vélekedik, ez a világon mindenütt így van. „Szoktam amerikaiaknak előadást tartani, hogy Magyarországon igyekszünk elkerülni az adókat, és hogy ez milyen borzalmas, erre ők kinevetnek, hogy ne hülyéskedjünk már, Amerikában is ugyanez megy. Ahol lehet, az egész világon igyekeznek az emberek elkerülni az adókat. A probléma az, hogy Magyarországon nagyon kevés ember fizet adót, nagyon kevés ember az, aki aktívan részt vesz a gazdaság életében, ezért nagyon kevés embertől kell beszedni az adókat, és tehát ha ezt munkát, termelést terhelő adókból tesszük, akkor ez nagyon magas lesz.”

Hogy lát-e esélyt arra, hogy a munkaadók vállára nehezedő terheket oly mértékben csökkentse a kormány, hogy az felpörgesse a gazdaságot és munkahelyeket teremtsen, Pogátsa emlékeztetett rá: ezt már megtette a kabinet az egykulcsos adóval, és volt egy adócsökkentés a kkv-nál is. A vállalkozásoknál a pozitív hatás látszik, az szja-nál viszont nem.

Matolcsy írt

Egy minimális pénzügyi forgalmi adóról és egy reménybeli ötkulcsos áfáról értekezett Matolcsy György gazdasági miniszter a Heti Válasz április 5-ei számában.

„Annak ellenére nem látszik nőni a bevétel, hogy a kormány közmunkaprogramokat indított, sőt igazából az adóbevételek csökkentek is” – tette hozzá a közgazdász. Helyes útnak nevezte viszont azt, hogy a luxusadó irányába történt elmozdulás. „A nemzetgazdasági miniszter is ebbe az irányba tapogatózott, egy differenciált áfakulcs, mint ezt minden közgazdasági tankönyv leírja, jó differenciáló eszköz. Akár egy nagyon magas luxusadókulcs is jó lenne.”

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.