Négyszázezren kérték postán a NAV-os adótervet

MTI

2017. március 12., vasárnap 08:16, frissítve: vasárnap 10:40

Eddig 437 ezren kérték a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), hogy postán küldjék el nekik a személyi jövedelemadó bevallásának tervezetét, ennek határideje március 16. – jelentette be Tállai András adóügyekért felelős államtitkár.

Tállai András szerint az adóbevallás-tervezetek adatai alapján a magánszemélyek több mint 80 százalékának nem lesz semmiféle teendője a bevallásával, mert a tervezet valamennyi adatukat pontosan rögzíti, és a fizetési egyenlegük is nulla. Így ha nem kell kiegészíteniük a tervezetüket, akkor csak az egyszázalékos nyilatkozatokat kell kitölteniük.

A tervezetet kérők közül 235 ezren sms-ben, 80 ezren a NAV honlapján keresztül elektronikus úton jelentkeztek, és kevesebben választották az ügyfélszolgálatot vagy a telefonálást.

Akinek van ügyfélkapuja, az egy kattintással eléri március 15-e után a bevallási tervezetét, akinek nincs, az vagy rászán öt percet, és május 20-ig nyit egyet, vagy csütörtök éjfélig kéri az adóhivataltól a postázást – tette hozzá a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

A NAV adóbevallási tervét azoknak kell kiegészíteniük, akiknek olyan adataik vannak, amelyekről nem tud az adóhatóság. Ilyen lehet például a bérbeadásból származó jövedelem vagy az első házas kedvezmény, amelyről a munkáltatónak nem nyilatkozott a hitvestárs.

A tervezetek adatai alapján a levont előlegeken felül 300 ezer magánszemélynek van adófizetési kötelezettsége. Ezt banki átutalással is rendezhetik, sőt kérhetnek részletfizetést is, ha a fizetendő adó nem több 200 ezer forintnál. 222 ezer magánszemélynek jár vissza adó. A visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről mind az 520 ezer érintett adófizető április 30-ig értesítést kap.

Tállai András nemrég egy visszás eredménnyel is eldicsekedett: a kormánypárti Magyar Időknek azt mondta, hogy tavaly több mint 260 milliárd forintot tett ki a behajtási bevétel, és ez az adóhivatal új módszerének tudható be.

Ha Tállai nem tévedett, akkor saját magát buktatta le, ez a szám ugyanis inkább az adóbehajtás hatékonyságának romlását jelzi: 2015-ben még 149 milliárd forinttal többet tudtak beszedni ilyen címen, mint tavaly. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évkönyvében található adatokból az is kiderül, ilyen alacsony számot utoljára 2007-ben produkált az adóhatóság, amikor alig valamivel haladta csak meg a 260 milliárdot a végrehajtási bevétel.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.