Nem a bérek emelkedésétől félnek a befektetők

2017. szeptember 29., péntek 16:31, frissítve: péntek 17:43

A kelet-európai gazdasági modell az olcsó munkaerőre épül, éppen ezért többen is borúlátók a napjainkban is zajló, érzékelhető bérnövekedés gazdaságra gyakorolt hatását illetően. A Bloombergen megjelent elemzés szerint azonban a folyamat nem fenyegeti térségünk berendezkedését.

Az optimizmusra a termelékenység ad okot. A bérek emelkedése ugyan jóval felülmúlja a hatékonyságnövekedést, ugyanakkor a rendszerváltástól mostanáig eltelt időszakban ennek pont az ellenkezője történt. 2016 végén az Európai Unió tíz keleti tagállamában a bérek átlagosan a negyedét tették ki a németországiaknak, pedig a termelékenységben nincs ekkora különbség: az egykori szocialista országoké a kétharmada Németországénak, amely pedig az unió legerősebb gazdasága. Van még tehát bőven mozgástér a bérek további emelkedéséhez.

A befektetők körében nem is a bérek emelkedése kelt igazán félelmet, hanem az, ami mögötte áll: a jól képzett munkaerő nyugatra vándorlása. Egy Magyarországra vonatkozó, áprilisban készült tanulmány szerint a német befektetők azt fájlalják a leginkább hazánkkal kapcsolatban, hogy fogy a szakképzett munkaerő. A cégek a bérek vagy a juttatások emelésével próbálnak lépést tartani a trendekkel. Gondoljunk csak arra, hogy a Lidl harmadával emelte dolgozói bérét 2016 eleje óta, a McDonald’s pedig ingyenszállást kíván adni az ott dolgozóknak.

A külföldi befektetők tehát még mindig úgy tartják, megéri a kelet-európai munkaerőt alkalmazni, eközben a régió dolgozói, szakmunkásai, munkaereje úgy általában egy kis jóvátételt kap a bő két és fél évtizeden át alacsonyan tartott bérek miatt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.