Nem azok vettek földet, akiknek szánták

MNO

2016. január 30., szombat 16:28, frissítve: vasárnap 12:28

Az eddig elkelt 130 ezer hektárnyi állami földterület csaknem kétharmada fideszes politikusok, családtagjaik és bizalmasaik, illetve egykori állami gazdasági vezetők, agrár-nagyvállalkozók kezére került – írta a Népszabadság szombati számában.

Sallai R. Benedek LMP-s politikus ismertette az eredményeket, amelyekhez több mint tízezer nevet kellett átnézni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nyilvánosságra hozott adatai közül. A meghirdetett 180 ezer hektárból eddig 130 ezer hektár kelt el 1,3 millió forintos hektáronkénti átlagáron.

Mint a Népszabadság írja, a nyertesek négy-öt csoportba tartoznak.

  • Az első a „politika közeliek”­ csoportja – idesorolhatók a miniszterelnök családtagjai és bizalmasai, fontos fideszes politikusok és rokonaik, barátaik –, hozzájuk a ténylegesen eladott földek 30 százaléka került jellemzően 100 hektárnál nagyobb darabokban. Ezt a kört olyanok fémjelzik, mint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és családja (1391 hektár, eddig ők a földeladási program abszolút nyertesei); Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének családja (299 hektár); a Kékessy család, azaz a kormányfőnek sokféle szívességet tevő volt párizsi nagykövet, Kékessy Dezső famíliája (170 hektár); Gyapjas Károly, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nagybátyja­ (116 hektár, a rokonság összesen 505 hektárhoz jutott); Flier János, az Orbán család földjeinek művelője (93 hektár).
  • A második blokkot az egykori ­téeszelnökök és állami gazdasági vezetők, közülük is elsősorban az első Orbán-kormány idején botrányos körülmények között privatizált tizenkét állami gazdaság és vezetői alkotják.
  • A harmadik csapat a külföldieké: az Európai Unió más tagállamaiból Magyarországra települt agrárvállalkozók nagyjából 10 százaléknyi területhez jutottak, és általában ­300–500 hektárt vettek.
  • 10 százalékra rejtőzködő, vagyis mezőgazdasággal eddig nem foglalkozó, vélhetőleg a földek bérbeadásában és/vagy majdani eladásában érdekelt vevők licitáltak a legeredményesebben.
  • A maradék 10-20 százalék lehet vélhetőleg azon családi gazdálkodók csoportja, amelyre hivatkozva a kormány eredetileg meghirdette a földeladásokat. Mint a Népszabadság írja, ebbe a körbe legfeljebb hatezer ember tartozik, és náluk van a legkisebb esély arra, hogy valóban meg tudják majd vásárolni a földet, mivel ezeket a területeket többnyire nagygazdák bérlik, akiknek elővásárlási joguk van.
Földárverés
A Magyar Nemzet kitüntetett figyelmet szentel a földárveréseknek, a témában írt cikkeket ezen a linken találja.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.