Nem biztos, hogy meglesz a 200 ezer aláírás

MTI

2016. július 18., hétfő 19:50, frissítve: hétfő 20:07

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások csaknem kétharmadát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az eddigi ellenőrzés alapján úgy tűnik, az érvényes aláírások száma talán eléri a 200 ezres határt, „de nem biztos” – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”. A politikus június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-én kezdte meg az ívek ellenőrzését.

Pálffy Ilona elmondta: a kezdeményezés szervezője 27 973 ívet adott le. Hétfőig az összes leadott aláírásgyűjtő ív 67,2 százalékát dolgozták fel

13 ezer elveszett, mert nem volt azonosítható az aláíró

Az ellenőrzés során eddig 126 380 érvényes aláírást találtak, vagyis az ellenőrzött aláírások 82,4 százaléka volt érvényes. Érvénytelen volt 26 958 aláírás, ebből 8874 volt úgynevezett kettős ajánlás, 2861 „adathiányos”, 13 901 esetben pedig azért volt érvénytelen, mert az adatok alapján nem lehetett egyértelműen azonosítani a választópolgárt. További 1255 esetben nem volt választójoga a népszavazási kezdeményezést támogatónak, 67 esetben pedig az aláírás nem arra a támogató választópolgárra vonatkozott, akinek az adatai az ív sorában szerepeltek.

Pálffy Ilona azt mondta, az eddigi ellenőrzés alapján úgy tűnik, az érvényes aláírások száma talán eléri a 200 ezres határt, „de nem biztos”. Amennyiben a népszavazási kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával, az Országgyűlésnek ki kell írnia a referendumot.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.