Nem enyhül a szemétdíjkáosz

Beszedetné az állami cég a hibás számlázási rendszer miatt keletkezett tartozásokat is

2017. augusztus 3., csütörtök 06:05, frissítve: csütörtök 09:23

Pontos számlákat, szemétszállítási csekkeket ugyan továbbra sem képes országszerte kibocsátani a nemzeti hulladékholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., de a napokban már pályázatot írt ki, ahol behajtót keres a követelései beszedésére. A közpénzből finanszírozandó megrendelés értékét nem jelölte meg az állami cég, így nincs felső határ. A pályázók a hónap közepéig jelentkezhetnek a NHKV „közszolgáltatási díjhátralékok követeléskezelési feladatainak ellátására”, a megbízás 43 hónapra szól majd.

A helyzet már csak azért is pikáns, mert a szemétholding tavaly áprilisban beindítani tervezett országos számlázási rendszere még ma is működésképtelen. Igaz, arra már alkalmasnak bizonyult, hogy a segítségével az állami hulladékcég az elmúlt hónapokban fenyegető leveleket küldjön a számláikat idejében meg sem kapó, sőt, az azokat időben kiegyenlítő ügyfeleknek is.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy véli: a követeléskezelő bevonása nem más, mint újabb fenyegetés az ügyfelek részére.

Pedig a családok nem a saját, hanem a hulladékvállalat hibájából nem tudták befizetni az esedékes szemétszállítási díjat. A holding ugyanis rendre hónapokat késik a csekkek kiküldésével, és számos alkalommal pontatlan számlákat állít ki. Arról nem is beszélve, hogy számtalan családhoz hamarabb érkezett meg a fizetési felszólítás, mint a befizetendő csekk.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az elnök szerint húzni kellene végre egy határvonalat, és az Orbán-kormány hibájából kialakult szemétdíjkáoszt le kellene zárni. Az eddig az állami vállalat hibájából keletkezett kintlévőséget pedig annak kellene befizetnie, aki a mostani kezelhetetlen helyzetet előidézte, vagyis a Fidesz-kabinetnek. Gémesi György hozzátette: addig nem működik majd fenntartható módon az országos szemétszállítási rendszer, amíg a kukaürítési díjak nem tartalmazzák a szolgáltatás valamennyi valós költségét, beleértve a rekultivációs és az amortizációs kiadásokat is. Emellett a kormánynak szembe kellene néznie a ténnyel, hogy a szemétszállítási ágazat működését a hibás politikai döntések – köztük a rezsicsökkentés kierőszakolása és a szemétszállítás államosítása – tették tönkre, s ezeket ráadásul rosszul is hajtották végre. – Ennek jegyében pedig a kormánynak le kellene vonnia a tanulságot, és vissza kellene adnia az ágazat irányítását a szakembereknek – jelentette ki az önkormányzati vezető.

Amint arról beszámoltunk: a hulladékholding nem végez szemétszállítási feladatokat, azt a többnyire helyhatósági kézben lévő vállalkozások látják el. Az állami cég szerepe szerint csak beszedné, lefölözné és részben újraosztaná a szemétszállítási díjakat a szolgáltatóknak, hogy azok működőképesek maradjanak. Eddig azonban csak vitte a pénzt. A tavalyi megközelítőleg 20 milliárd forint után idén hozzávetőleg további 10 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek az állami szemétszállítási rendszer fenntartása.

A kormány mostanáig több mint 700 millió forint közpénzt költött az NHKV országos számlázási rendszerére, ami nem működik megfelelően. Az NHKV a hulladékcsekkrendszer kialakítására tavaly szeptemberben kötött szerződést, amelynek keretében újabb jól fizető állami megbízáshoz jutottak Garancsi István, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós és Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti hulladékcég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami vállalat bizonylatkészítő rendszerének megalkotására. A munkák elvégzésének díját tavaly novemberben 603 millió forintra növelte az állami vállalat. Később a számlázáshoz kapcsolódóan kiírt egy 49, egy 24, egy 17,7 és egy 17 millió forintos pályázatot is. A több mint 700 millió forintos kiadáshoz adódik majd hozzá a most kiírt pályázaton nyertes behajtási cégnek kifizetendő, várhatóan borsos összeg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.03.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.