Nem lesz olimpia, mégis félmilliárdért népszerűsítik

MNO

2017. március 14., kedd 17:42, frissítve: kedd 22:56

Február végén visszavonták az olimpiai pályázatot, most mégis félmilliárdos keretmegállapodásról jelent meg egy hirdetmény az európai közbeszerzési honlapon.

Hazai és nemzetközi rendezvényszervezésre és az ahhoz kapcsolódó eszközök beszerzésére a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. kért ajánlatot, a szerződés végösszege 536,5 millió forint plusz áfa. A teljesítés fő helyszíne a dániai Aarhus, a katari Doha, illetve Budapest. A két nyertes ajánlattevő az HD Event & Promotion Kft., illetve a Humán Telex Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

A Napi.hu szerint a Humán Telex egyik tulajdonosa Orosz Pál, aki az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club tulajdonában lévő Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja is.

Hvg.hu egyelőre nem kapott választ a kérdésre, hogy a pályázat visszavonását követően miért jelent meg ilyen közbeszerzési eredmény. A hirdetményben szereplő kapcsolattartó ügyvéd irodája a portállal annyit közölt: ők csak azért feleltek, hogy jogszerű legyen az eljárás, azt, hogy lehívják-e a pénzt, nem tudták megmondani. A Hvg.hu kereste Fürjes Balázs kormánybiztost, a magyar olimpiai pályázat vezetőjét, de egyelőre nem érkezett válasz.

Az olimpia szervezőire hivatkozva a 444 azt írja, hogy ez a közbeszerzési eredmény csak technikai okból, egy korábbi hiánypótlás miatt került most ki, valójában már lefújták.

Nem használták fel a pénzt

Cikkünk megjelenése után levélben ismertette álláspontját lapunkkal a Budapest 2024 Zrt. Mint a társaság írja, a keretmegállapodással összefüggően a szerződést a budapesti olimpiai pályázat visszavonása előtt több mint 1 hónappal, 2017. január 25-én kötötték meg. A Budapest 2024 Zrt. az értesítőben részletezett feladatok egy részére adott megrendeléseket, az olimpiai és paralimpiai pályázat tervezett nemzetközi kampánya és a pályázat kötelező eleme, a NOB technikai látogatásai kapcsán.

Miután „felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység”, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. 2017. február 18-án azonnali hatállyal felfüggesztette a megkötött szerződéseket, utána új megrendeléseket nem adott ki, és nem használta fel a pályázatra elkülönített költségvetést. A fentieknek megfelelően a keretmegállapodással összefüggő feladatokat és beszerzéseket is azonnal leállították - állítja a Zrt.

 

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.