Nem lesz összevonható a jegybank és a PSZÁF

PR

2012. június 4., hétfő 15:06, frissítve: hétfő 18:18

Megszüntette a parlament a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségét.

Az Országgyűlés hétfőn a kormány javaslatára törölte a jegybank és a bankfelügyelet összevonását engedélyező szabályt az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül, eleget téve az Európai Bizottság elvárásának.

A parlament alkotmányügyi bizottsága december közepén terjesztette be azt a módosító javaslatot, amely lehetőséget adott arra, hogy sarkalatos törvényben összevonják az MNB és a PSZÁF feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig új szervezet jöjjön létre. Az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé illesztett – december végén elfogadott – szabály alapján az új szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezhette volna ki, a két alelnök pedig megbízatásuk végéig a jegybank és a PSZÁF hivatalban lévő elnöke lett volna.

Az Európai Bizottság a kezdettől ellenezte a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet összevonásának lehetőségét. A kormány előbb azt vállalta, hogy erre nem kerít sort Simor András jelenlegi jegybankelnök mandátumának ideje alatt, végül elállt szándékától. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban egy interjúban azt mondta: a kabinet annak ellenére mond le erről a lehetőségéről, hogy megítélése szerint hatékonyabb működést tett volna lehetővé. „Ha ezen múlik Magyarország pénzügyi stabilitása, akkor ezt az összevonást nem hajtjuk végre” – jelentette ki arra utalva, hogy ez volt az egyik feltétele annak, hogy a kormány megkezdhesse a hiteltárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel.


Halasztják a zárószavazást


Mint ismertes, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn bejelentette, hogy a jegybanktörvény módosításáról még a tavaszi ülésszakban szavazhat a parlament.  Az EU/IMF-tárgyalásokat vezető Varga Mihály kezdeményezésére ugyanis a Ház úgy döntött, elhalasztja a jegybanktörvény módosításának hétfőre tervezett zárószavazását. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára ennek kapcsán hétfőn azt mondta, a magyar kormány minden olyan javaslatra nyitott, amely a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét növeli. Az Európai Központi Bank (EKB) múlt héten tudatta, hogy a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) vonatkozó módosított törvénytervezet nem oszlatja el az intézmény függetlenségével kapcsolatos valamennyi aggályt.

Múlt hét szerdán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EB javasolja, vonják vissza a Magyarországnak járó kohéziós folyósítások részleges felfüggesztéséről hozott korábbi döntést. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója ezzel kapcsolatos gyorselemzésében arról is szót ejtett, hogy a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban maradtak nyitott kérdések, és ezért a jegybanktörvény további módosítására lesz szükség.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.