Nem pörögnek a nonprofit társaságok

MNO

2017. március 20., hétfő 09:35, frissítve: hétfő 10:30

Bár az idén 20 százalékkal ugrott meg az ilyen vállalkozások száma a megelőző évhez képest, a nonprofit társaságok tízéves fennállásukat mégsem tekinthetik sikertörténetnek – mondta Hantos Zoltán, az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Hozzátette, a nonprofit gazdasági társaság az egyik legfiatalabb gazdasági forma. 2007. július 1. óta lehet létrehozni Magyarországon. Bármely társasági forma alapítható nonprofitként, így lehet közöttük betéti, korlátolt felelősségű társaság vagy részvénytársaság is. Ezek a cégformák egy sajátos hibridnek tekinthetőek, hiszen bevételeiket jellemzően gazdasági tevékenységből szerzik, viszont a keletkező profitot nem oszthatják szét a cégtulajdonosok között, hanem azt bizonyos, meghatározott közösségi célok elérésére, közösségi szükségletek kielégítésére használják fel. A nonprofit gazdasági társaság is kérheti a közhasznú minősítés megszerzését, ha az előírt törvényi feltételeknek megfelel.

Az Opten statisztikájából kiderül, a nonprofit gazdasági társaságok száma az alapítványokkal és az egyesületekkel szemben nem jelentős. Jelenleg 5261 ilyen vállalkozás működik hazánkban, ami a mintegy 21 ezer alapítvány és a 40 ezer egyesület mellett elenyésző számnak tűnik.

A bejegyzésüket létrehozó törvény hatályba lépésének évében közel 1700 nonprofit gazdasági társaságot alapítottak, és számuk 2015-ig folyamatosan, évről évre emelkedett, míg a tavalyi évben bekövetkezett enyhe csökkenés után, idén ismét megugrott a számuk.

Nettó árbevétel tekintetében az indulás évében 229 milliárdról 2012-ig 450 milliárd forintra ugrott a cégek teljesítménye. 2013-ban viszont az előző évhez képest nyolcszázalékos bevételcsökkenést kellett elszenvedniük. 2014 és 2015-ben pedig folyamatosan csökkent az árbevétel, egészen 384 milliárd forintig. Sajátos jogi helyzetük miatt a nonprofit gazdasági társaságok a nyereségorientált vállalkozások számára kiírt pályázatok többségén egyaránt indulhattak, ennek pozitív hatása azonban nem mutatható ki a pénzügyi adataikból.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hasonló trendet mutat a cégek alkalmazotti száma. 2008-ban több mint 58 ezer embert foglalkoztattak, ez 2012-ig 105 ezerre emelkedett, majd a rákövetkező évtől egyenletesen csökkent az alkalmazottak száma. 2015-ben már csak 82 ezres létszámot jelentettek le.

Cégméret tekintetében a nonprofit gazdasági társaságok túlnyomórészt kis- és középvállalkozási méretben működnek. Az Opten szakértője szerint a hazai nonprofit gazdasági társaságok jövőjét az határozhatja meg, hogy az állam és az önkormányzatok mennyi közfeladatot és közszolgáltatást kívánnak a jövőben ilyen társasági formában működtetni, illetve ehhez mennyi forrást és pályázati támogatást sikerül becsatornázniuk.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.