„Nem szabad engedni a munkanélküliség újratermelődését”

Faipari üzemcsarnokot adtak át Vásárosnaményban

PR

2012. április 28., szombat 13:50, frissítve: szombat 13:54

Faipari üzemcsarnokkal bővült a vásárosnaményi Bereg Tüzép Kft. telephelye; a több részből álló, mintegy 230 millió forint értékű beruházást Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár adta át szombaton a beregi városban.

Az eredetileg építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó, oktatóhelyként akkreditált cég új üzemcsarnokában technológiai fejlesztés is megvalósul: a hamarosan telepítésre kerülő modern CNC- és faipari gépek a termelés mellett a gyakorlati oktatást egyaránt segítik – mondta el az ünnepségen Kerezsi István, a társaság ügyvezető igazgatója. A jelenleg 17 főt foglalkoztató cég a faipari üzem beindításával további 40 főnek tud munkát adni. A telephelyen május 2-án kezdődik meg 25 fő épületasztalos képzése; a tanfolyamot sikeresen teljesítő szakmunkások számára az új gyáregységben biztosít munkalehetőséget a társaság.

A faipari gyártócsarnok mellett egy szárítóüzemet és gyakorlati oktatóközpontot is létrehoznak. Kerezsi István utóbbival kapcsolatban elmondta: szeptemberben 50 tanuló gyakorlati oktatása kezdődik meg, ennek keretében például a szerkezetlakatos- és az esztergályosszakmákat sajátíthatják el a diákok. A cég a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Szakközépiskolával együttműködve – a térségben először – faipari technikus képzést is elindít, a tervek szerint 8-12 diák bevonásával. A mintegy 230 millió forint értékű beruházás részben saját erőből, részben bankhitelből, részben pedig egy pályázatból megmaradó pénzösszegből valósult meg, a faipari üzemhez kapcsolódó gépbeszerzést pedig technológiacserével oldotta meg a társaság.

Az új üzemben nemcsak a termelés lesz előtérben, hanem a szakképzés is, ez pedig egy rendkívül fontos üzenet – fogalmazott Czomba Sándor államtitkár az eseményen. Kifejtette: a beruházások megvalósulásának egyik legnagyobb gondja, hogy nincs megfelelő számban és minőségben rendelkezésre álló szakember az adott térségben, még akkor sem, ha ott nagyon sok regisztrált álláskereső van a rendszerben.

Nem szabad engedni a munkanélküliség újratermelődését, ezért a nappali rendszerű oktatásban olyan képzéseket kell indítani, amelyekre a versenyszférának igénye van – fogalmazott az államtitkár. Czomba Sándor hozzátette: a felnőttképzés esetében pedig olyan átképzéseket kell támogatni, amelyek mögött azonnali munkahelyi háttér van. Jelen beruházás ebből a szempontból jó példa, mivel mindkét képzési formában megvalósítja ezeket a célokat – fűzte hozzá Czomba Sándor.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.