Nem tud zöld ágra vergődni az EU a rákkeltőnek tartott gyomirtóval

MTI

2017. november 9., csütörtök 12:38, frissítve: csütörtök 13:32

Az uniós tagállamok csütörtökön brüsszeli tanácskozásukon minősített többség hiányában ismét elhalasztották a glifozáttartalmú növényvédő szerek használati engedélyének öt évvel való esetleges meghosszabbításáról szóló döntésüket – írja az MTI.

Információk szerint tizennégy uniós tagország szavazata mellett, kilenc ellenében és öt tartózkodás mellett halasztották el a döntést arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban.

Az Európai Bizottság 2016 júniusában a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtó használati engedélyének tízéves meghosszabbítására tett javaslatot. Végül tagországi ellenállásra – a végső döntés meghozataláig – tizennyolc hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbítás mellett döntöttek.

A környezetvédők azonnali tilalom mellett érvelnek, a termelői szakszervezetek a szer használati engedélyének tizenöt éves meghosszabbítását szeretnék elérni.

Október végén az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülésén arról határozott, hogy a glifozáttartalmú növényvédő szerek háztartási használatát azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-ei határidővel be kell tiltani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb – és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt – gyomirtóját. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot – jelezték.

A szerkesztő ajánlja