Nem változtatott a Fed

TK

2012. április 25., szerda 22:22

A várakozásoknak megfelelően az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed nem változtatott 0,00–0,25 százalékos irányadó kamatán.

A Szövetségi Tartalék Rendszer (Federal Reserve System, Fed) monetáris politikáját irányító nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülését követően szerdán a 2008. december 16. óta érvényes 0,00–0,25 százalékos szinten hagyta irányadó (Federal Funds Rate) kamatát.

A FOMC a kamatdöntéshez fűzött magyarázata nem sokban tér el a legutóbbi, március közepén lezajlott ülés után kiadott közleménytől.

A FOMC szerint a gazdaság változatlanul mérsékelt ütemben növekszik, és továbbra is kockázatokat jelent az európai adósságválság.

A foglalkoztatási helyzet kissé tovább javult, csökkent a munkanélküliség, de még így is magasnak számít. A fogyasztási és a beruházási aktivitás nőtt, az ingatlanpiac azonban továbbra is nyomott, bár itt is vannak a javulásra utaló jelek. Az árak visszafogott mértékben emelkedtek az elmúlt hónapokban, bár a nyersolaj és az üzemanyagok ára az utóbbi időkben megemelkedett. A hosszú távú inflációs kilátások azonban stabilak.

A FOMC megbízatása értelmében a lehető legmagasabb foglalkoztatás és az árstabilitás biztosítására törekszik.

A bizottság a gazdasági növekedés és a megfelelő szintű infláció érdekében a laza monetáris politika folytatása mellett döntött, az irányadó kamatlábat ezért az érvényes 0,00-0,25 százalékos szinten hagyta.

A Fed friss növekedési, munkanélküliségi és inflációs prognózisait közép-európai idő szerint nyolc órakor teszik közzé.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.