NGM: Nőtt a dohánytermékek utáni adóbevétel

2013. november 6., szerda 22:55

Szeptemberben és októberben a nemzetgazdasági tárca várakozásainak megfelelő adóbevételek folytak be a dohánytermékekből.

A dohánytermékek után szeptemberben az év legmagasabb jövedéki adóbevétele (36,2 milliárd forint) gyarapította a költségvetést, míg az októberi bevétel 28,8 milliárd forintot tett ki, ezek összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait – mondta Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára, hozzátéve, hogy a számok megfeleltek a várakozásoknak.

Az egyes hónapok adatai nem mérvadóak

A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy a dohánytermékek utáni adóbefizetések alapját nem a fogyasztás, illetve a kiskereskedelmi értékesítés, hanem az átvett adójegyek képezik, amelynek adott havi alakulását alapvetően a dohánygyártók és -importőrök készletezési és árképzési politikája határozza meg; ez hónapról hónapra változhat, a trafikrendszerre való átállás alapjaiban pedig átalakította a piac szerkezetét, a készletek és az árak még nem álltak be egyensúlyi szintre. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy ezért az egyes hónapok adatainak összehasonlításából – a kiugró átmeneti hatások miatt – messzemenő következtetéseket nem indokolt levonni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.