NGM: Nőtt a dohánytermékek utáni adóbevétel

VZ

2013. november 6., szerda 22:55

Szeptemberben és októberben a nemzetgazdasági tárca várakozásainak megfelelő adóbevételek folytak be a dohánytermékekből.

A dohánytermékek után szeptemberben az év legmagasabb jövedéki adóbevétele (36,2 milliárd forint) gyarapította a költségvetést, míg az októberi bevétel 28,8 milliárd forintot tett ki, ezek összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait – mondta Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára, hozzátéve, hogy a számok megfeleltek a várakozásoknak.

Az egyes hónapok adatai nem mérvadóak

A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy a dohánytermékek utáni adóbefizetések alapját nem a fogyasztás, illetve a kiskereskedelmi értékesítés, hanem az átvett adójegyek képezik, amelynek adott havi alakulását alapvetően a dohánygyártók és -importőrök készletezési és árképzési politikája határozza meg; ez hónapról hónapra változhat, a trafikrendszerre való átállás alapjaiban pedig átalakította a piac szerkezetét, a készletek és az árak még nem álltak be egyensúlyi szintre. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy ezért az egyes hónapok adatainak összehasonlításából – a kiugró átmeneti hatások miatt – messzemenő következtetéseket nem indokolt levonni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.