NGM: Nőtt a dohánytermékek utáni adóbevétel

2013. november 6., szerda 22:55

Szeptemberben és októberben a nemzetgazdasági tárca várakozásainak megfelelő adóbevételek folytak be a dohánytermékekből.

A dohánytermékek után szeptemberben az év legmagasabb jövedéki adóbevétele (36,2 milliárd forint) gyarapította a költségvetést, míg az októberi bevétel 28,8 milliárd forintot tett ki, ezek összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait – mondta Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára, hozzátéve, hogy a számok megfeleltek a várakozásoknak.

Az egyes hónapok adatai nem mérvadóak

A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy a dohánytermékek utáni adóbefizetések alapját nem a fogyasztás, illetve a kiskereskedelmi értékesítés, hanem az átvett adójegyek képezik, amelynek adott havi alakulását alapvetően a dohánygyártók és -importőrök készletezési és árképzési politikája határozza meg; ez hónapról hónapra változhat, a trafikrendszerre való átállás alapjaiban pedig átalakította a piac szerkezetét, a készletek és az árak még nem álltak be egyensúlyi szintre. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy ezért az egyes hónapok adatainak összehasonlításából – a kiugró átmeneti hatások miatt – messzemenő következtetéseket nem indokolt levonni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.