Nőttek a tartalékok, tovább zsugorodhat az adósság

KG

2012. augusztus 7., kedd 10:30, frissítve: kedd 16:25

Júliusban 324 millió euróval 35,899 milliárd euróra emelkedtek a jegybank devizatartalékai – ezt mutatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent legfrissebb adatok. A magyar államadóssággal kapcsolatban az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese további csökkenésre számít.

A tartalékok április óta növekednek, miután az első negyedévben 3,078 milliárd euróval apadtak. Az utóbbi négy hónap növekménye azonban csak 1,202 milliárd euró volt, így a nemzetközi tartalékok július végén 1,876 milliárd euróval elmaradtak a tavaly év végi, illetve 207 millióval az egy évvel korábbi szinttől. A devizatartalékok tavaly szeptemberben 38,764 milliárd eurón tetőztek, azóta 2,865 milliárddal estek vissza.

Az első fél évben 1,52 milliárd euró törlesztés vált esedékessé az 1998-ban felvett IMF-hitelből, a második fél évben ennél több, a harmadik negyedévben 906, a negyedik negyedévben 913 millió euró visszafizetése történik meg. Júliusban lejár egy 45 milliárd jen értékű hétéves kötvény, míg az első fél évben nem járt le devizakötvény. Idén októberben még egy hat- és egy hétéves, 500-500 millió értékű eurókötvény visszafizetési kötelezettsége terheli a költségvetést.

Forintalapú finanszírozás

A korábbi hetek, hónapok állampapír-aukcióin az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) annyi forint többletforrást tudott bevonni, hogy elképzelhető, az idén már nem is kell kilépnie a devizapiacra – jelentős mozgásteret biztosítva a kormánynak az IMF–EU-tárgyalásokra.

A kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokból júliusban 72,2 milliárd forint értékben vásároltak – közölte múlt hét szerdán az Államadósság Kezelő Központ.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MNO-nak korábban elmondta, „megnyugtató, hogy a különböző forrásbevonásokkal, forintforrásból tudtuk fizetni a lejáró kötvényeket”. Az elemző két ilyen forrásra hívta fel a figyelmet. Az egyik az, hogy a lakossági kötvénykibocsátások révén mintegy százmilliárd forintos nagyságrendben kerültek a háztartásokhoz különböző lakossági papírok, mely mindenképpen üdvözlendő. A másik, hogy „a legtöbb aukción az ÁKK több forrást tud bevonni, s ezekből tudják visszafizetni a lejáró devizakötvényeket úgy, hogy a Magyar Nemzeti Banknál váltják át azt devizára.

Tovább csökkenhet az államadósság

Az idén, főként a forint erősödése miatt, tovább csökkenhet a magyar adósságráta. Bár már a teljes állampapír-állomány negyven százaléka külföldi tulajdonosok kezében van, ez nem okoz problémát – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Hétfő délutáni árfolyamán a forint mintegy 15 százalékkal állt erősebben valaha elért leggyengébb árfolyamánál, míg újabb idei mélypontra esett a hétfői londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető befektetési eszköz.

Borbély László András elmondta: a 2010. végi 81,5 százalékos szintről már 2011-ben 80,6 százalékra mérséklődött az államadósság GDP-hez mért aránya, mivel az adósság növekedési üteme kisebb mértékű volt, mint a GDP emelkedéséé.

2012 első negyedévében folytatódott a csökkenés, az adósságráta az előzetes adatok szerint 79 százalékra mérséklődött. Ebben kiemelt szerepe volt annak, hogy az államadósság több mint 90 százalékát kitevő központi kormányzati adósság abszolút összegét tekintve is 129 milliárd forinttal csökkent.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.