Nyilatkozatstop Tesco-ügyben - Magyar Nemzet

Nyilatkozatstop Tesco-ügyben

2017. október 3., kedd 17:34, frissítve: kedd 18:11

Újra tárgyaltunk a Tescóval, és abban állapodtunk meg, hogy egyelőre nem árulunk el részleteket az egyeztetésekről, csak jövő pénteken – közölte lapunkkal a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling Józsefék a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen hétfőn egyeztettek a brit multicéggel sztrájkköveteléseikről, azaz a béremelésről, a létszámbővítésről és a régóta a cégnél dolgozó munkavállalók anyagi megbecsüléséről. A tárgyalás tényét lapunknak a Tesco is megerősítette, további részleteket azonban nem közölt. Más forrásokból úgy tudjuk, azért kellett elhalasztani a tárgyalást, mert még mindig nem sikerült megegyezniük. Mint ismert, a szakszervezetek 25 százalékos béremelést és 15 százalékos létszámbővítést követelnek, szeptember 8-án és 9-én pedig 4-5 ezer dolgozó teljes munkaleállással demonstrált. Azóta a bérben már közeledtek az álláspontok, a legkevesebbet kereső munkavállaló is megkapja a 179 ezer forintos bruttó fizetést, amihez sok helyen még terület alapú kiegészítés is jár, Szombathelyen például 16 ezer forint. A KASZ egyébként nem látja semmi jelét annak, hogy – amint arról a Magyar Idők című kormányparti napilap beszámolt – a Tesco ki akarna vonulni az országból, ezt az áruházlánc is cáfolta. Sáling József lapunknak elmondta, a jövő héten az Auchannel is hasonló tárgyalásokat folytatnak, a dolgozók ott is elégedetlenek a bérekkel és a létszámmal. (H. A.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.04.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.