Nyolc éve ígéret az adók számának csökkentése

2018. március 21., szerda 10:07, frissítve: szerda 16:30

Bár 2010-ben Matolcsy György még a gazdasági miniszteri poszt várományosaként azt ígérte, hogy az akkor érvényben lévő 52 adónemből 12–16-ot eltörölnek az új kormány hivatalba lépését követően, az elmúlt nyolc évben tökéletesen ellenkező tendenciának lehettek tanúi a hazai magánszemélyek és vállalkozások. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda friss összesítése szerint jelenleg 58 különböző adónem van érvényben. Tavaly óta eggyel csökkent a terhek száma, ám mindez csak technikai jellegű: az energiaadó csupán a jövedéki adó újraszabályozása miatt szűnt meg önálló adónemnek lenni.

Ráadásul a kevesebb adónem nem feltétlenül jelent kevesebb adminisztrációt, mivel számos jogszabályban ma már több, eltérő jellegű adó is felfedezhető. Az ügyvédi iroda szerint a helyi adókról szóló törvény az építményadó keretében bevezette a plakátadót. Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti, és az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 ezer forint maximális adómértéket enged megállapítani rá.

A legnagyobb bevétel, 2017-ben 3500 milliárd forint, továbbra is a világrekorder áfából származik. A bevétel annak ellenére nőtt 7 százalékkal, hogy egyre több termék vagy szolgáltatás adózik alacsonyabb kulccsal. A társasági adóból származó bevétel annak ellenére alig csökkent, hogy tavaly 10–19 százalékról 9 százalékra csökkent az általános kulcs. A skála másik végén a láthatatlan mikroadók találhatók. Ebben a körben nincs változás, mert a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj a 2017. év előzetes adatai alapján is hozta a negatív rekordot: ezúttal 29 millió forint bevételt termelt egy év alatt.

A kisadókat áttekintve szembetűnő, hogy tavaly először több bevétel, 98 milliárd forint származott katából, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adójából, míg az egyszerűsített vállalkozói adóból, az evából 64 milliárd forint folyt be. Eközben a kisvállalkozói adóból, azaz a kivából származó bevételek a megelőző évhez képest 65 százalékkal, 22 milliárd forintra nőttek. – Úgy tűnik, az adókormányzat intenzív marketingkampánya lassan beérik, és az adózók megértik-megszeretik az új, egyszerűsített adónemeket. Ugyanakkor a 2003-ban bevezetett evából még annak ellenére is jóval több bevétel származik, mint a kivából, hogy kifejezett adómegtakarítás már nemigen érhető el vele a társasági adóhoz képest – jegyzi meg a Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzése. 

A 2010-es kormányváltás idején a Fidesz még számos érvet fel tudott sorakoztatni az adónemek számának csökkentése mellett. Mint annak idején – 2010 májusában – Matolcsy György egy tévéinterjúban kifejtette, az akkori adófajták harmadát–negyedét megszüntetik.  A tervezett lépés célja az volt, hogy beindítsák a növekedést, illetve az, hogy Magyarország az akkori 151. helyről száz alá kerüljön az adóterhelések alapján felállított nemzetközi ranglistán. Szintén a célok között szerepelt, hogy az adónemek változtatásával párhuzamosan a bürokráciát is csökkentsék, mert Magyarországon évente „2800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia”. - A bürokrácián 20 százalékot kellene „vágni” július 1-jétől egy éven keresztül – mondta még 2010 tavaszán Matolcsy György. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.21.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.