Nyolcezer forint alatt minden ötödik kötelező

Automobil

2011. november 14., hétfő 11:11, frissítve: csütörtök 17:35

Hatszázezer felett van azoknak az autósoknak a száma, akik nyolcezer alatt megúszhatják a kötelezőt.

Lehet azonban, hogy ezt a lehetőséget a többségük elszalasztja: ők az idén kevésbé mozdulnak meg az átlagosan 25 százalékot elérő, de a tavalyinál már alacsonyabb összegű megtakarításért. Nem számolnak azonban azzal, hogy a baleseti adó az árkülönbségeket, így a megspórolható összeget is várhatóan 30 százalékkal növeli majd.

A piac elérte azt az árszintet, ahol a legjobb ajánlatok között jellemzően évi néhány száz forintos eltérések vannak, és ilyenkor már nagyobb arányban választják az autósok a jobb nevű, vagy korábban már megismert, második-harmadik helyen befutó biztosító ajánlatát. Így az idei kampányban megkötött szerződéseknek végül már csak tíz százaléka esik a legkedvezőbb, nyolcezer forint alatti kategóriába.

"Sokan egy-kétezer forint különbség miatt már nehezen szánják magukat a váltásra. Nekik érdemes figyelembe venniük, hogy a bevezetendő baleseti adó az árkülönbségeket, így a megspórolható összeget is várhatóan 30 százalékkal növeli majd" - figyelmeztet Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője. "Ebben az esetben, ha például valaki a nyolcezer forintos díj helyett marad a jelenlegi tízezer forintos díjnál, nem csupán a biztosítónak fizet kétezer forinttal többet, hanem az állam is hatszáz forinttal többet, háromezer forintnyi adót követel majd tőle."

A vidéki autósok jelentős része akár nagyobb teljesítményű, 70-80 kW-os motorral rendelkező autóval is esélyes alacsony díjra, főleg olyanok, akik az elmúlt öt-tíz évben nem okoztak balesetet. A nyolcezres határ alá budapesti autóval szinte esélytelen bekerülni, a vidéki autósok közül azonban csaknem minden harmadik találhat ilyen olcsó kötelezőt magának. Ennek oka, hogy a vidéki díjak immár közel 40 százalékkal lettek olcsóbbak a fővárosiaknál, vagyis jelentősen tovább nyílt az árolló a két díjcsoport között.

Forrás: Automobil

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.