Nyugdíjasok, figyelem! Egy összegben érkezik majd némi pénz

MN

2017. november 2., csütörtök 13:03, frissítve: csütörtök 13:19

A hatályos társadalombiztosítási szabályok meghatározzák, hogy amennyiben az éves várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés és a januári nyugdíjemelés mértékének különbözete eléri az 1 százalékpontot, akkor novemberben nyugdíjemelésben, ha nem éri el az 1 százalékpontot, akkor egész évre számított, egyösszegű nyugdíjegészítésben – kifizetésben – kell részesíteni a nyugdíjast, amelynek havi mértékét a következő év januárjában építik be a nyugdíjba, írja az Adózóna.hu.

A szakportál a KSH adatai alapján rámutat, hogy a 2,4 százalékos fogyasztóiár-növekedés, valamint a 2017 januárjában végrehajtott 1,6 százalékos nyugdíjemelés közötti különbözet 0,8 százalékpont. Vagyis a kormányrendelet a fentiekből következően úgy határoz, hogy „2017. november 1-jétől egyösszegű kifizetésben kell részesíteni a 2017. január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban részesülő személyt. A kifizetés összege a jogosult személy 2017. november havi ellátása összegének 9,6 százaléka.”

Eredetileg 1 százalékos emeléssel lehetett számolni.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.