Olcsóbb lenne megmenteni, mint hagyni bedőlni?

PR

2011. december 15., csütörtök 15:59

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezet felbomlásának költségeinél sokkal olcsóbb lenne, ha az eurójegybank (EKB) közvetlen kötvénypiaci intervencióval megmentené a legnagyobb adósságrefinanszírozási terhekkel küszködő tagállamokat.

Ismert, londoni gazdasági elemzők korábbi helyzetértékelése szerint „mély, elhúzódó globális recesszióval” fenyeget, hogy Európa „képtelen” megoldani pénzügyi válságát, és változatlanul jelentős a kockázata a valutaunió szétesésének is.

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport csütörtökön Londonban ismertetett negyedéves euróövezeti helyzetértékelése szerint a valutaunió szétesésének kockázata csökkent ugyan a múlt heti EU-csúcson elhatározott „helyes irányú” intézkedések nyomán, e kockázat azonban változatlanul fennáll, tekintettel arra, hogy 2012-ben „nagyon nagy összegű” szuverén euróövezeti adósságok refinanszírozása válik szükségessé. A ház szerint viszont „kétségtelen” az is, hogy az euróövezet felbomlása „nagyon magas költségekkel járna” Európában és a világgazdaság egészében. Ezért „valószínűnek tűnik”, hogy ha az EKB vállalja az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint a valutaunió szétesése.

Az Ernst & Young londoni elemzői szerint ha az eurójegybank a következő két évben például ezermilliárd euró körüli értékben vásárolna fizetőképes, de likviditáshiányos euróövezeti kormányok kötvényeiből a piacon, az még mindig csak az éves euróövezeti GDP-érték 10 százalékának felelne meg, jóllehet a 2009 óta végrehajtott brit és amerikai monetáris mennyiségi enyhítési programok a két ország hazai össztermékének 14, illetve 17 százalékát teszik ki. Mivel Olaszországnak, Spanyolországnak, Görögországnak, Írországnak és Portugáliának a következő három évben hozzávetőleg ezermilliárd euró államadósság refinanszírozásáról kell gondoskodnia, egy ilyen mértékű eurójegybanki kötvényvásárlás komoly mértékben enyhíthetné a szuverén adósságpiaci feszültségeket – áll az Ernst & Young csütörtöki londoni elemzésében.

A defláció a legnagyobb veszély?

Elindult a költségvetési unió felé vezető úton az euróövezet, és visszafordítani már nem lehet – értékelte szerdán az előző heti uniós csúcs eredményeit Angela Merkel a német parlamentben.

Jóllehet többen ellenzik ezt a megoldást morális kockázatra és inflációs következményekre hivatkozva, a legnagyobb fenyegetést azonban most inkább a defláció jelenti, főleg akkor, ha az euróövezet mély recesszióba süllyed vissza, mivel a kormányok ezúttal nem tudnának költségvetési költekezéssel kikeveredni a recesszióból, ahogy 2009-ben tették – vélekedtek az Ernst & Young elemzői. Az eurójegybank szuverén kötvényvásárlási szerepének erősítéséről szóló döntés elmaradását más nagy londoni gazdaságelemző házak egyértelműen a múlt heti brüsszeli EU-csúcs fő kudarcának nevezték értékeléseikben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a csúcson pontosan arról az intézkedésről nem született döntés, amely a piacok reményei szerint a mostani válság megoldásának fő eszköze lenne, ez pedig az EKB kötvényvásárlásainak igen jelentős mértékű kiterjesztése. „Messze nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az (EU-csúcson elhatározott) intézkedések megfelelően helyettesíthetik az EKB elvileg korlátlan forrásait” – fogalmaztak a csúcsértekezlet utáni kommentárjukban a Capital Economics londoni elemzői.

Ha csupán néhány ország távozik…

Csütörtöki elemzésében az Ernst & Young forgatókönyveket vázolt fel az euróövezet esetleges felbomlására. A ház a legvalószínűbb lehetőségek között említi, hogy egyes periferiális országok – például Görögország – maguk döntenek a távozásról, ha a költségvetési szigor „politikailag elviselhetetlenné” válik. A cég elemzői szerint ha csupán néhány ország távozik, de Olaszország és Spanyolország az euróövezetben marad, az még „kezelhető lenne”. Az Ernst & Young szerint a másik lehetőség az, hogy megmarad az euróövezet „magva” a „francia–német tengely” köré csoportosulva, Hollandia, Belgium, Finnország, Ausztria és Szlovákia részvételével, a nagy déli tagállamok – Spanyolország és Olaszország – azonban kiesnének. A ház szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén az euróövezet és valószínűleg az egész világgazdaság a 2008–2009-esnél is súlyosabb, mély recesszióba zuhanna.

Hasonló előrejelzést adott előző nap összeállított értékelésében az Economist Intelligence Unit (EIU). A világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja januárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs eredménye „legjobb esetben is kiábrándítónak, legrosszabb esetben kudarcnak” nevezhető. A ház közölte: mindezek alapján továbbra is 40 százalékosra teszi az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

20 százalék fölé emelkedne a munkanélküliség

A cég londoni elemzői szerint ha a valutaunió összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is. Az EIU e katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50 százalékot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre. Az euróövezet összeomlásának elkerüléséhez az EIU szerint is arra lenne szükség, hogy az EKB tartós intervencióra rendezkedjen be a szuverén kötvénypiacon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.