Ömlik a közpénz: hétmilliárdot küld a kormány a vajdasági vállalkozóknak

MN

2017. április 4., kedd 09:50, frissítve: kedd 13:15

Közel 7 milliárd forintos kamattámogatást küld a kormány a vajdasági vállalkozók hitelterveire, és nem sajnálják a pénzt az M3-as autópálya bővítésétől sem: utóbbira 19 milliárd forint pluszforrást csoportosítottak át, a korábbi büdzsé közel háromszorosát.

A CEU elleni törvény és a civilek szorongatása óriási felháborodást váltott ki, és várhatóan uralni fogja a következő napok közbeszédét is – így nem is olyan könnyű észrevenni, hogy a kormány szép csendben tízmilliárdok sorsáról döntött.

A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben két komolyabb tétel is szerepel: az első határozat azonnali hatállyal 6,8 milliárd forintos kamattámogatást engedélyez a vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájára.

Utóbbi azt jelenti, hogy a vajdasági vállalkozók egy tízéves futamidejű hitelprogram keretében 30 milliárd forintot igényelhetnek szerb bankoktól, a magyar kormány pedig lényegében ezeknek a szerb pénzintézeteknek fog törleszteni a kamattámogatással. Jól hangzik, nem?

A mintegy 7 milliárdos forrás a Prosperitati Alapítványhoz érkezik – a 444 egyébként úgy tudja, a szervezetben több olyan elnökségi tag is van, aki a Fidesz délvidéki partnerénél, a Vajdasági Magyar Szövetségnél is szerepet vállalt vagy éppen vállal. A forrás alapjait egyébként már tavaly novemberben kijelölte a kormány.

Ennél jóval többet költenek az Egert és az M3-as autópályát összekötő M25-ös gyorsforgalmi út fejlesztésére: Orbán Viktor egy tollvonással 18,8 milliárd forinttal növelte meg a projektról szóló támogatási szerződést. Az M25-ös büdzséjét a Magyarépitők.hu szerint tavaly decemberben még csak 6,5 milliárd forintra lőtte be a kabinet, a mostani módosítással viszont a tervezett közel tripláját költhetik a kétszer két sávos, 18 kilométeres útra.

A fentiekhez képest már csak filléres játéknak tűnhet, hogy a hétfői Magyar Közlönyben 622 millió forintot ítéltek meg a Normafán álló lóvasút-végállomás műemléki épületének felújítására, illetve hogy a kormány 200 millió forintból készítteti el a Hajógyári-sziget állami tulajdonú területeinek árvízvédelmi koncepcióját.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.