Orbán: Hazánk tisztelettel fogadja az ilyen befektetőket + Videó + Képgalériák

NT

2012. március 29., csütörtök 16:35, frissítve: csütörtök 20:08

A kecskeméti Mercedes-gyár megnyitása az utóbbi idők egyik legjelentősebb sikere Magyarországnak a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor az üzem ünnepélyes avatásán csütörtökön úgy fogalmazott: Kecskemét a magyar járműipar újabb erődítménye, amely egy lépéssel közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy Magyarország a világ autóiparának egyik termelési centruma legyen.

A kormányfő a kecskeméti ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: a Mercedes-gyár magyar dolgozói „hozzájárulnak a magyar járműipar szárnyalásához” és a német–magyar gazdasági együttműködés erősítéséhez. Megjegyezte, az autógyártás a teljes magyar gazdaság csaknem egytizedét kitevő iparág.

Orbán Viktor megítélése szerint a csütörtöki gyáravatás is azt mutatja, „jó úton járunk, és német barátaink az élő bizonyítékai annak, hogy ezen az úton nem egyedül megyünk”.

„Egy olyan autóipari vállalat sikeres gyáralapítását ünnepeljük, amelynek nevéhez nem kisebb innováció kötődik, mint az autó feltalálása” – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint az első autó történetéből kiderül: amikor merész újítók meg akarják változtatni a világot, a világ első reakciója az, hogy megpróbálja lebeszélni magát a nagy változásról. „De hiába, a nagy változásokat nem lehet feltartóztatni.”

Ismét kiemelte, hogy Európának megújulásra van szüksége, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta: a Mercedes-gyár avatása „utat és reményt mutat nemcsak nekünk, hanem egész Európának”. Európát pedig éppen Németország és Közép-Európa együttműködése tudja megújítani: a hagyományosan erős német gazdaság és a legnagyobb növekedési tartalékokkal rendelkező Közép-Európa „közös erővel fogja felrázni az egykor szebb napokat látott kontinensünket, és fel fogja pörgetni Európa gazdaságát” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország mindig is szövetségesének tekintette Németországot.


A kecskeméti üzemnyitás több egy egyszerű befektetésnél, ez egy értékteremtő szövetség: a Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler AG valódi együttműködésre készül, hosszú távon számol, ugyanis kutató-fejlesztő tevékenységet is szeretne Magyarországra telepíteni, részt venni magyar szakemberek képzésében, és szeretne magyar beszállítókra támaszkodni – sorolta a kormányfő, majd kijelentette: Magyarország tisztelettel fogadja az ilyen befektetőket, azokat, „akiknek nemcsak a piacunk kell, akik nemcsak a biztos bevételt hozó monopolpozíciókra vadásznak, hanem értékteremtéshez keresnek partnereket a magyarokban”.

Orbán Viktor szerint a Mercedes-gyár mutatja a jó irányt, amely olyan jövőbe vezet, amelyben Európa maga mögött hagyhatja nyomasztó válságát, mert újra megtanul dolgozni.


Az ünnepségen – amelyen részt vett mások mellett Kövér László házelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – Orbán Viktor, Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója és Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója egy gombnyomással szimbolikusan is elindította a termelést.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit, s hogy a mintegy 800 millió eurós beruházással megvalósuló, 2500 embert foglalkoztató üzemet Kecskeméten építik fel. Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további tízezer munkahelyet teremt.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.