Orbán jelképes győzelmet aratott + Videó

WA

2012. április 26., csütörtök 14:28, frissítve: csütörtök 19:31

Csütörtökön is folytatódott a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált biztosítási tranzakciók árazásának lendületes csökkenése az IMF/EU-tárgyalásokhoz adott brüsszeli hozzájárulás hatására.

Londoni felzárkózó piaci elemzők csütörtöki értékeléseikben úgy vélekedtek, hogy az Európai Bizottság „meglepő módon” kompromisszumkészebbnek bizonyult a magyar kormánynál a kötelezettségszegési ügyekben.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services adatai szerint az irányadó ötéves futamidejű magyar állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) a csütörtöki londoni jegyzést 528 bázispontos középárfolyamon kezdték. Ez hatalmas, 40 bázispontos esés az előző záróhoz képest.

A Markit csütörtöki kimutatása szerint ez meglátszott a cég által a tágabb értelemben vett kelet-közép-európai térség szuverén adósságára kidolgozott iTraxx SovX CEEMEA CDS index egészén is, amely csütörtökre 5,36 bázisponttal, 1,83 százalékkal, 287,50 bázispontra csökkent.

Laza feltételrendszertől tartanak

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – pénzügyi elemzői befektetők számára összeállított, csütörtökön Londonban ismertetett értékelésükben „különösen meglepőnek” nevezték az Európai Bizottság döntését, mivel véleményük szerint a vitatott központi kérdésekkel kapcsolatban „semmi sem történt”.

A ház elemzői szerint úgy tűnik, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap inkább hajlik a kompromisszumra, mint a magyar kormány. A Commerzbank szakértőinek véleménye szerint ennek veszélye abban áll, hogy ha az IMF-megállapodást „túlzottan laza” feltételrendszerrel kötik meg, azzal hosszú távon csorbulhat az egyezmény hitelessége.

Kérdéses az is, hogy mennyire lesz megbízható a majdani elővigyázatossági megállapodás nyújtotta védőháló, ha mindegyik piaci szereplő tudatában van annak, hogy a szükséges előfeltételek nem teljesültek maradéktalanul – vélekedtek a Commerzbank elemzői.

Az Eurasia Group nevű globális kockázatelemző csoport szakértői azonban kiemelték értékelésükben, hogy az Európai Bizottság továbbra sem ejtette a rendezetlen kérdések ügyét; a jegybanktörvény kérdése most átkerül az IMF/EU-program feltételeiről szóló hivatalos tárgyalások napirendjére, és mindegyik kötelezettségszegési ügyben várhatóan előrelépést kell elérni a hivatalos tárgyalások befejeződése előtt.

Az Eurasia szakértői szerint ugyanakkor mégis Orbán Viktor kormányfő „nagy és jelképes erejű politikai győzelmét” jelenti, hogy az EU a kötelezettségszegési ügyek maradéktalan rendezése előtt hozzájárult a tárgyalások megkezdéséhez. Ez megerősíti Orbán helyzetét, ami a program feltételeiről szóló tárgyalásokat „inkább nehezebbé, semmint könnyebbé fogja tenni” – vélekedtek az Eurasia elemzői, akik szerint kiderülhet, hogy José Manuel Barroso európai bizottsági elnök „politikailag elszámította magát”.

Ezeket jósolják a megállapodásról

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői szerint bár a magyar kormány várhatóan a rugalmas hitelkeretet (FCL) fogja előnyben részesíteni a készenléti megállapodás (SBA) helyett, valószínűtlen azonban, hogy Magyarország megfelelne az FCL feltételeinek.

A GS londoni elemzői azt jósolták, hogy az IMF nagy összegű, elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodást fog javasolni, vagy pedig egy teljes körű SBA-programot, tényleges folyósításokkal, mert ez – a finanszírozási kockázatok csökkentése mellett – nagyfokú felügyeleti lehetőséget is biztosít a valutaalapnak a gazdaságpolitika kialakítása és végrehajtása felett.

A Goldman Sachs elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint azonban a magyar kormány valószínűleg megpróbálja majd „minimalizálni” a nemzetközi szervezetek befolyását a gazdaságpolitikára, és ez azt is valószínűsíti, hogy nézeteltérések lesznek az unió és az IMF szerepvállalásának mértéke körül.

A GS londoni szakértői közölték: változatlanul úgy gondolják, hogy a programnak – figyelembe véve a 2012–2013-as finanszírozási igényeket – „méretesnek”, legalább 12-16 milliárd euró értékűnek kell lennie, de ha a külső környezet kedvezőtlenebbre fordul, akár 20 milliárd eurós csomagra is szükség lehet.

A fő probléma „nem a pénz, hanem a feltételrendszer”

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója csütörtöki helyzetértékelésében ugyanakkor közölte, hogy véleménye szerint Magyarország fő problémája „nem a pénz, hanem a feltételrendszer”. A szakértő kimutatta, hogy központi kormányzati szinten az idei év végéig hozzávetőleg 8 milliárd, 2013-ban 10 milliárd euró törlesztési kötelezettség válik esedékessé, és ezen belül csak 4,2 milliárd, illetve 5 milliárd euró a külső adóssághányad.

Az RBS vezető londoni elemzője szerint ezek a számok „teljességgel kezelhetők”.

Mindezek alapján az RBS londoni elemzője úgy vélekedett csütörtöki értékelésében, hogy ezúttal valószínűleg elegendő lesz az előző – 20 milliárd eurós – IMF-hitelcsomag fele is, annál is inkább, mivel a mostani program célja inkább a piac megnyugtatása, semmint a tényleges készpénzfolyósítás.

Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Hír Televízió Rájátszás című műsorában arról beszélt, egyértelművé vált, hogy azok az álláspontok, amiket Magyarország felsorakoztatott, helytállók, és hazánk nagyon közel van a megállapodáshoz. Az áttörés megtörtént, az összefogásnak és az Európai Bizottságnak eljuttatott megfelelő válaszoknak köszönhetően megállapodás közeli állapotba került hazánk – tette hozzá Fellegi. A miniszter egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a hitelkeret nagyságáról a tárgyalóasztalnál lehet megállapodni, amely az egyeztetések témája lesz.

Ismert, az Európai Bizottság szóvivője szerdán bejelentette, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Elmondása szerint a testület döntést hozott a Magyarországgal szemben indított három kötelezettségszegési eljárás ügyében. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor keddi ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják az eljárást. Ennek hatására szárnyalni kezdett a forint, és mint hírportálunk arról beszámolt, egy forintra közelítette meg idei árfolyamcsúcsát: kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót. Az elemzők a szerdai nap folyamán pedig arról beszéltek, akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége.

Rogán Antal reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU-hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy véli, a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet.

 

A Fitch örül a megegyezésnek, de nem bízik az országban

Kedvező fejlemény az Európai Bizottság bejelentése arról, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségről, ám a segítség tényleges megszerzéséhez vezető folyamat „bizonytalan lesz”, és az EU-döntés nyomán sem múltak el az országgal kapcsolatos hosszú távú aggályok –  közölte csütörtöki londoni állásfoglalásában a Fitch Ratings.


A legnagyobb európai hitelminősítő elemzése szerint a megfelelő mértékű és időbeni segítség csökkentheti a költségvetési és külső finanszírozási kockázatokat, és ez enyhítheti a magyar adósbesorolásra nehezedő nyomást.

Tekintettel azonban arra, hogy Magyarország és az EU között már hónapok óta folyik a vita, és gyakran előfordult, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó engedni kulcsfontosságú kérdésekben, a tárgyalások elhúzódhatnak, és fennáll a kockázata a visszalépéseknek – áll a Fitch csütörtöki elemzésében.

A hitelminősítő közölte: nem múltak el azok a hosszabb távú aggályai, amelyekre hivatkozva január elején az addigi „BBB mínusz”-ról a befektetésre nem ajánlott „BB plusz” szintre rontotta a magyar szuverén adóskockázati besorolást. A Fitch Ratings szerint ezen aggályok közé tartozik Magyarország kitettsége az euróövezeti gazdaságnak és a valutauniós bankoknak, az állami és a magánszektor magas eladósodottsága, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, valamint a költségvetési „elcsúszás” lehetősége.

A hitelminősítő hozzátette, hogy az EU-bejelentés hatására nem módosul a magyar adósbesorolás negatív kilátása.

A Fitch közölte: Magyarország leminősítését eredményezheti, ha nem sikerül megfelelő időben elérni a megállapodást a pénzügyi segítségről, ha a cég által vártnál nagyobb mértékben esik vissza a magyar gazdaság teljesítménye, ha érdemben gyengülne a magyar kormány elkötelezettsége az államháztartási konszolidáció mellett, vagy ha a kormány destabilizáló hatású, „nem szokványos” gazdaságpolitikai intézkedéseket hoz.

A hitelminősítő szerint Magyarország adósbesorolásainak javításához az szükséges, hogy a kormány érzékelhető előrelépést érjen el a költségvetési és a szerkezeti reformcélok teljesítésében, és „ténylegesen kezdjen hozzá a kiszámítható gazdaságpolitika kialakításához”.

Mindemellett a felminősítéshez a külső finanszírozási kondíciók javulása is szükséges, és az, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a fenntartható gazdasági növekedési pályára – áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.
A magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván. A Fitch idén januárban, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's a múlt év végén sorolta át ebbe az osztályzati sávba Magyarországot.Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.